A világ legolcsóbb hibridjével jön a Lada

A fejlesztéshez és gyártáshoz szükséges források már rendelkezésre állnak, az első példányok jövőre készülhetnek el.

Az Orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium megbízásából hibrid személyautót fejleszt az AvtoVAZ, melynek műszaki alapjai a Lada Grantából érkeznek. Az első prototípusok 2014-ben várhatóak, jelenleg a hibrid rendszer tesztelése folyik, amely az 1,4 vagy az 1,6 literes benzinmotorból, egy villanymotorból és az akkumulátor-csomagból áll. A tervek szerint a hibrid rendszer összteljesítménye minimum 90 kW vagyis 122 lóerő lesz, a fogyasztása pedig legalább 21 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a pusztán benzines modelleké. A fejlesztésben és a tesztelésben nem csak a Ladákat gyártó AvtoVAZ márka szakemberei vesznek részt, hanem számos nemzetközi partner is. „Ez egy nemzetközi projekt, amiben számos külföldi mérnök csapat vesz részt, köztük több egyetem, kutatóintézet és ipari vállalat” – tette hozzá az orosz autógyártó képviselője, írja a hvg.hu.

A hibrid Lada hasonlóan a népszerű Toyota Priushoz párhuzamos hibrid hajtást kap, vagyis az autó mozgatásáról a benzines és az elektromos motor párhuzamosan gondoskodik. Az első példányokat 2014 végén mutatják be a megbízást kiadó minisztérium bizottsága előtt, ezért a prototípusok tesztelése már javában zajlik. Az alternatív meghajtású járművek fejlesztésére és gyártására szóló állami pályázatot egyébként tavaly nyáron nyerte el az AvtoVAZ, amely 499 milliónyi rubellel járt.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.