A világ legnagyobb tengeri áramátalakító állomása épül

A DolWin2 áramátalakító állomás, üzembe lépését követően, 916 megawatt tiszta szélenergiát integrál a német energiahálózatba, amellyel egy milliónál is több háztartást tud ellátni villamos energiával.

Gigaszélerőmű a tengeren
A DolWin beta telepítésével, amely a világ legnagyobb teljesítményű nyílt tengeri konverterállomása az Északi-tengeren, sikeresen teljesített egy fontos, a projekthez kapcsolódó célkitűzést. A nyílt tengeri („offshore”) platformra telepített 320 kV-os konverterállomás 910 megawattos (MW) energiaátviteli kapacitással fog rendelkezni, amellyel több mint 1 000 000 háztartást lehet majd ellátni tiszta szélenergiával.
Az offshore konverterállomás a DolWin2 elnevezésű projekt keretében épül. Az elkészült rendszert a TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító fogja üzemeltetni. A projekt célja, hogy a világ legnagyobb szélerőmű klaszteréhez, az északi-tengeri DolWinhez tartozó szélerőmű-parkokban megtermelt energiát a német távvezeték-hálózatra csatlakoztassa. A konverterállomás fő funkciója, hogy az offshore szélfarmok által termelt váltakozó áramot (AC) nagyfeszültségű egyenárammá (HVDC) alakítsa, így biztosítva az energia hatékony és megbízható továbbítását a szárazföldi hálózathoz.
Folyamatosan bővül a projekt
„A DolWin1” összekötő-vezeték júliusi sikeres átadását követően ez egy újabb fontos mérföldkőnek számít az offshore szélenergia-projektjeink megvalósításában” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. A DolWin2 illeszkedik Németország “Energiewende” elnevezésű energiaátállást célzó programjába, amely keretében a tervek szerint 2020-ra 6,5 gigawatt (GW), míg 2030-ra 15 GW energiát állítanak elő nyílt tengeri szélerőművekkel. A teljes konverterállomás az alépítménnyel együtt több mint 23 000 tonna. Körülbelül 100 méter hosszú, 70 méter széles és 100 m magas. A platform Dubaiban épült, innen szállították át tavaly Norvégiába, az aibeli hajógyárba. Itt berendezésekkel szerelték fel, majd egy hete, rövid négynapos vontatást követően, megérkezett végcéljához, a DolWin klaszterbe, amely 45 kilométerre van a német partvonaltól.
A DolWin beta innovatív öntelepítő, gravitációs (GBS) elvet alkalmaz. Hat üreges oszlopát vízzel töltik fel, aminek a helyére a következő hetekben kavics kerül. A folyamat során a konverterállomása tengerfenékhez nyomódik, és a kaviccsal töltött oszlopok tartósan rögzítik.
„A hatalmas konverterállomás telepítése a tengeri összekötő vezeték kivitelezésének egyik legnehezebb műveletét jelenti. Kivitelezése gondos tervezést és az részt vevő felek intenzív együttműködését követeli meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a projekt e fontos állomását problémamentesen sikerült végrehajtani” – mondta Claudio Facchin, az ABB energetikai rendszerek divízió elnöke.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.