A világ legnagyobb szélerőműve

Dániában építették fel a világ legnagyobb szélerőművét, melynek kivitelezése nem mindennapi teljesítményeket kívánt meg.

A szerkezet alkatrészei ugyanis igen méretesek és több száz kilométert kellett megtenniük szárazföldön a dániai Osterild partjaiig. A legtöbb előkészületet kívánó szállítmány a rotorlapát volt, a túlméretes tárgy ugyanis 75 méter hosszú, írja a kamionhirek.hu. Ebből három forog a szélerőmű rotorja körül, így a lapátok egy 154 méter átmérőjű körben forognak. Összehasonlítás képen, a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének, az Airbus A380-asnak szárnyfesztávja 79,8 méter. A dánok erőműve ráadásul gyors is, a lapátok hegyei maximális forgási sebesség esetén 290 km/h-s tempóban köröznek. A szállításra használt MAN TGX 41.680 nem volt ennyire gyors, de az 54 tonnás terhet figyelembe véve, a 680 LE-s gép 76 km/h-s sebessége is meggyőző. A komplett szerelvénynek ráadásul rengeteg közúti „akadályt” kellett leküzdenie. A 320 kilométeres útvonalon kilenc körforgalmon kellett áthaladnia a hatalmas konvojnak, miközben hat városi és nyolc közúti lámpát kellett leszerelni arra az időre, míg elhaladtak azokon az útszakaszon.

-

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Jó nagy!