A világ legnagyobb napelemparkja épül a szomszédban

A luxemburgi Securum Equity Partners Europe vállalat 2 milliárd eurós beruházással a világ legnagyobb napelem-telepét építi meg Szerbiában.

Az 1000 megawatt teljesítményű naperőmű finanszírozásában Belgrád nem vesz részt, csupán ingyenesen bocsátja a beruházó rendelkezésére a szükséges 3000 hektárt írja a napi.hu. Ennek fejében a következő 20 évben 750 millió eurós adóbevételre számít a cégtől. A jövő év elején induló és 2015 végére befejezni tervezett építkezés 2500-3000 embernek ad munkát, s a létesítmény üzemeltetéséhez 500-600 alkalmazottra lesz szükség. A megállapodásról szóló memorandum aláírását követően Mirko Cvetkovic kormányfő elmondta, hogy a naperőmű teljes egészében uniós exportra fog áramot termelni, de szerinte a legfontosabb, hogy szerbiai nyersanyagot és új, magas színvonalú technológiát alkalmaznak, amelyet szerb szakemberek irányítanak. Szerbia déli részében sok napos idő van, a napos órák száma 70 százalékkal nagyobb a németországinál, amely vezető helyen áll a napenergia hasznosításában – emelte ki a belgrádi rádió. Bojan Djuric, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára rámutatott arra, hogy a magasfeszültségű hálózat kiépítésének finanszírozásának kérdését még nem tisztázták, ebben a szerb kormány kész beszállni.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.