A világ legnagyobb megújuló energia üzemét tervezik Indiában

Kína és Afrika hihetetlenül ambiciózus szél- és napenergiára alapuló terveket szövöget, de most lehet, hogy India kiüti mindkét óriást.

Az Airvoice Group és a Satluj Jal Vidyut Nigam között létrejött konzorcium keretein belül 13 GW-os megújuló energia üzemet építenek Karnataka térségében. A 13 GW-ból 10 GW-ot napelemek generálják, míg a fennmaradó háromért a szélenergia lesz a felelős.

Bár Kína tervezi egy 20 GW teljesítményű szélerőmű megépítését, valamint számlájukra írható a Desertec projekt, melynek keretein belül 100 GW-hoz juttatnák a fekete kontinenst.   Az Airvoice mobiltelefonok exportálásával foglalkozó vállalat, a Satluj Jal Vidyut Nigam, India és Himachal Pradesh került közös vállalkozása. A várakozások szerint a következő tíz évben 50 milliárd euróra lesz szükség a projekt megvalósításához.

A 13 GW-os projektet Karnataka térségben, India délnyugati részén építik meg. A fejlesztők már azonosítottak 12 potenciálisan alkalmas helyszínt a napenergia erőművek, és 4 helyszínt a szélerőművek számára. Az első szakasz, melynek részét képezi 100 MW teljesítményű naperőmű és 200 MW teljesítményű szélerőmű, a tervek szerint 36 hónapon belül készül el. Az  Airvoice elnök ügyvezető igazgatója, Sanjay Kapoor elmondta: „A turbinákra kiírt tender a következő 20-25 napban indul el. pályázati turbinaolajok indul a következő 20-25 napon át. Számos társasággal folytatunk tárgyalásokat. Köztük van az Eurowinds és a Suzlon is.”

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.