A világ legmagasabb duzzasztógátját építik Kínában

A világ legmagasabb – 314 méteres – duzzasztógátjának építését kezdték meg Kínában – jelentette be a kínai környezetvédelmi minisztérium.

A Suangcsienkou gát a Jangce folyó mellékfolyóján épül, és várhatóan 2022-re készül el. A beruházás költségét 36 milliárd jüanra (5,8 milliárd dollár) tervezték.

A legmagasabb gát Kínában jelenleg a 305 méteres Csinping-1. A világ legnagyobb duzzasztógátja, a Három-szurdok-gát “csak” 185 méter magas, viszont 2335 méter széles, és világelső a megtermelt áram mennyiségét illetően. A kelet-ázsiai ország ezeken kívül még körülbelül 85 ezer vízerőművel rendelkezik.

Kína a tiszta energiaforrások kapacitásainak bővítésére törekszik és 2030-ig szeretné energiafelhasználásának 20 százalékát nem fosszilis energiahordozókból fedezni. A gátépítéseket bírálók gyakran azzal érvelnek, hogy ezek az óriásberuházások nem ritkán emberek millióinak elköltöztetésével járnak, a környezetvédők pedig a geológiai kockázatokat hangoztatják, és arra hivatkoznak, hogy megépültük után nagymértékben megfogyatkozik a halállomány, csökken a vízi élővilág sokszínűsége, megnő a földcsuszamlások, földrengések veszélye.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.