A világ leginkább környezettudatos egyetemei között van a szegedi

Bekerült a világ “legzöldebb” felsőoktatási intézményei közé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE); az Universitas Indonesia (UI) által először 2010-ben meghirdetett versengésben idén már több mint 300 egyetem indult – jelentette be az SZTE rektora csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegeden.

Szabó Gábor elmondta: idén az SZTE a zöld egyetemek világranglistáján a 35. helyet szerezte meg, ezzel kiemelkedően a legjobb eredményt érte el egész Kelet-Közép-Európában. Magyarországról egyébként öt intézmény indult.

A szegedi egyetemnek azért is fontos mindez, mert az is feladata, hogy példát mutasson környezettudatos életvitelből a hallgatóknak. Az egyetem helyezése a kezdetektől folyamatosan javult, annak ellenére, hogy a résztvevők száma három év alatt a háromszorosára nőtt, és a nevezők fele nyugat-európai vagy észak-amerikai – emelte ki a rektor.

Szabó Gábor közölte: az SZTE sikeréhez hozzájárult az is, hogy az utóbbi időben sokat lépett előre a napenergia- és a geotermikusenergia-felhasználásban.

Az UI versengésében a világ egyetemeit bizonyos zöld mérőszámok alapján állítják rangsorba. Először egy listáról választották ki az egyetemeket, amelyek a felkérés alapján válaszolhattak a kérdőívekre, később azonban már bárki csatlakozhatott. A felmérésben 2010-ben 34 ország mintegy 100 egyeteme, 2013-ban pedig már 61 ország 301 egyeteme vett részt.

A kérdőívet a résztvevők maguk töltik ki. A felmérés hat témát ölel fel: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás.

Ezúttal az angol University of Nottingham lett a legjobb, az ír Cork National University végzett a második helyen és az amerikai Northeastern University a harmadikon.

Az öt magyar induló közül a Debreceni Egyetem a 140., az Óbudai Egyetem a 267., a Budapesti Corvinus Egyetem a 285., az Eötvös Lóránd Tudományegyetem pedig a 286. helyen végzett.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.