Múlt szombaton rendezték meg az Antarktisz legnagyobb szélerőműparkjának hivatalos szalagvágó ünnepségét.

A világ legdélebbi szélerőműparkja már működőképes az Antarktiszon

Múlt szombaton rendezték meg az Antarktisz legnagyobb szélerőműparkjának hivatalos szalagvágó ünnepségét.

Az új-zélandi Ross-szigeten található Scott bázis, közel 1 MW-os szélerőművét három 333 kW-os Enercon szélturbina működteti és biztosítja a bázis akár 11 %-os energiaellátását. Ez azt jelenti, hogy a gázolaj felhasználását 454.250 literrel, míg a szén-dioxid-kibocsátást 1370 tonnával lehet csökkenteni évente.

A Ross-sziget szélerőműparkját az új-zélandi fejlesztő, a Meridian Energy építette, és körülbelül 7,4 millió dollárba került ami kb. 1,4 milliárd forint. A megújuló energia előállítása csökkenti annak szükségességét, hogy fosszilis tüzelőanyagokat szállítsanak a szigetre a generátorok működéséhez. Ezzel több százezer dollárt takarítanak meg amellett, hogy csökkentik a szén-dioxid kibocsátását is. A három turbina mellett, egy 500kW-os PowerStore lendkerék rendszer minimálisra csökkenti a terület kis elektromos hálózatának hullámzó teljesítményének hatását.

A három turbina részlegesen már december eleje óta működik, de teljes erővel csak szombaton állt munkába. Az avatóünnepségen olyan különleges vendégek vettek részt, mint Sir Edmund Hillary, az özvegy Lady June Hillary és fia, Peter Hillary, James, Sir Peter Blake fia. Hillary Clinton szintén tervezte, hogy megjelenik az ünnepségen, a pusztító Haiti földrengés miatt lemondta részvételét.

A Ross-szigeten található szélerőműpark nem az egyetlen az Antarktiszon. Az Ausztráliához tartozó Mawson állomáson 2003 óta két, 300 kW teljesítményű turbina is működik.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.