Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A világ italos kartonokból álló legnagyobb mozaikja készült el Budapesten
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

A világ italos kartonokból álló legnagyobb mozaikja készült el Budapesten

A világ italos kartondobozokból készült legnagyobb mozaikképét készítette el két nap alatt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a budapesti Madách Imre téren több mint 3500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával – közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Az 55 négyzetméteres mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt országos rajpályázaton, több mint 220 rajz közül választották ki: Kiss Bence A kedvenc fám című alkotása lett a győztes. A kilencéves berettyóújfalui kisfiú rajzát Zenovitz Zénó képzőművész tervezte át italos kartondobozokból kirakható “hulladék-műalkotássá”. Az IKSZ rámutatott arra, hogy az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya Magyarországon jelenleg az európai uniós átlag felét sem éri el. A szervezet ezért rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és a gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók.

A “hulladék-műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness-rekordot állíthat fel. A rekordkísérlet új kategóriát nyithat a rekordok könyvében, mert a világon első alkalommal készül ilyen méretű, környezetvédelmi célú “hulladék-műalkotás” – mondta a közlemény szerint Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Az italos kartondobozokat az FKF Zrt. munkatársai az alkotás bemutatása után, még csütörtökön szelektíven összegyűjtik és újrahasznosításra elszállítják.

Ajánlott tartalom

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére - írta a BBC hírportálja.