A világ italos kartondobozokból készült legnagyobb mozaikképét készítette el két nap alatt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a budapesti Madách Imre téren több mint 3500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával - közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

A világ italos kartonokból álló legnagyobb mozaikja készült el Budapesten

A világ italos kartondobozokból készült legnagyobb mozaikképét készítette el két nap alatt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a budapesti Madách Imre téren több mint 3500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával – közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Az 55 négyzetméteres mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt országos rajpályázaton, több mint 220 rajz közül választották ki: Kiss Bence A kedvenc fám című alkotása lett a győztes. A kilencéves berettyóújfalui kisfiú rajzát Zenovitz Zénó képzőművész tervezte át italos kartondobozokból kirakható “hulladék-műalkotássá”. Az IKSZ rámutatott arra, hogy az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya Magyarországon jelenleg az európai uniós átlag felét sem éri el. A szervezet ezért rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és a gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók.

A “hulladék-műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness-rekordot állíthat fel. A rekordkísérlet új kategóriát nyithat a rekordok könyvében, mert a világon első alkalommal készül ilyen méretű, környezetvédelmi célú “hulladék-műalkotás” – mondta a közlemény szerint Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Az italos kartondobozokat az FKF Zrt. munkatársai az alkotás bemutatása után, még csütörtökön szelektíven összegyűjtik és újrahasznosításra elszállítják.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.