Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A világ halállományának egyharmadát túlhalásszák

A világ halállományának egyharmadát túlhalásszák

A WWF (Természetvédelmi Világalap) információi szerint a világ halállományának 32 százalékát túlhalásszák, további 53 százalékát pedig maximálisan kihasználják.

A Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetnek (FAO) a világ halászatára vonatkozó jelentése éles kritikát váltott ki a WWF-ből. “A halipar ezzel a fejlődéssel a fejlődő és gyorsan fejlődő országok lakosságának élelmiszerellátását és a tengerek egészségét teszi kockára” – fejtette ki Karoline Schacht, a WWF kutatója. A WWF információi szerint 2009-ben az emberek világszerte 17,2 kg halat fogyasztottak fejenként, a haltermelés pedig a világon elérte a 145 millió tonnát. Mindkét érték rekordmennyiségnek számít. A globális haltermelés 46 százaléka 2009-ben a haltenyészetekből származott. A WWF szerint viszont a nagyobb haszonnal kecsegtető, ugyanakkor a környezetet szennyező halfarmok és akvakultúrák tenyésztése helyett inkább a tengerekben lévő természetes állomány állapotának javítására kellene több energiát fordítani. Schacht szerint elsősorban az Európai Uniót mint a világ egyik legnagyobb halimportpiacát terheli nagy felelősség.

Ajánlott tartalom

Timmermans: a 2020-as klímacélok megvalósításával 2050-re Európa klímasemlegessé válhat

Ennek érdekében kísérletet kell tenni arra, hogy valamennyi európai uniós tagország 2050-ig kötelezze el magát az éghajlatsemleges Európai Unió elérését célzó stratégia mellett - mondta Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora csütörtökön.