Miután kitiltotta az országból a rovar- és gyomirtók kereskedelmét, Bhután lehet az első organikus ételt termelő ország, amely pusztán szerves anyagokra támaszkodva trágyázza terményeit. Az ország nagyjából eddig is organikus termelést végzett, de a változástól újabb növekedést vár.

A világ első önellátó “bio-országa”

Miután kitiltotta az országból a rovar- és gyomirtók kereskedelmét, Bhután lehet az első organikus ételt termelő ország, amely pusztán szerves anyagokra támaszkodva trágyázza terményeit. Az ország nagyjából eddig is organikus termelést végzett, de a változástól újabb növekedést vár.

Bhután úgy tervezi, hogy a világ első, kizárólag organikus mezőgazdaságú országa lesz, kitiltva a rovar- és gyomirtók kereskedelmét és saját állataik révén szerves trágyázásra támaszkodik majd. Ez azt fogja jelenteni, hogy a Himalájában található királyság farmerei, vagyis 1,2 millió ember jóval kevesebb ételt tud megtermelni, miközben a kormány elvárja tőlük, hogy sokkal többet termeljenek – és növeljék az exportra szánt magas minőségű termények méretét a szomszédos Indiába, Kínába és egyéb országokba. Praktikus és filozófiai okok miatt döntöttünk az organikus termelésre való átállás mellett. – mondta Pema Gyamtsho, Bhután agrár és erdőgazdálkodási minisztere Delhiben az évközi Fenntartható Fejlődés Konferencián múlt héten. „A miénk hegyes terep. Amikor kemikáliákat alkalmazunk, azok lefolynak a használati helyről és beszennyezik a vizeinket és növényeinket. Úgy véljük, oda kell figyelnünk a környezetünkre. A legtöbb gazdálkodási folyamat hagyományos módon zajlik, ebből a szempontból már így is organikusak vagyunk. Ám egyben Buddhisták is vagyunk és hiszünk abban, hogy harmóniában kell élni a környezetünkkel. Az állatoknak meg van a joguk az élethez, szeretjük a növényeinket és bogarainkat boldognak látni” – mondta. Gyamtsho, ahogy a kabinet többi tagja, saját maga is farmer, közép Bhutánból Bumthang városából származik, de tanult nyugati típusú földművelést Új-Zélandon és Svájcban.

„Az organikussá válás időbe fog telni” – mondta. „Nem szabtunk határidőt. Nem tudjuk holnap véghezvinni. Ehelyett régióról régióra, lépésről-lépésre haladunk.” Az ellenállhatatlan kis agrár ország, mely a világ hatásaira csupán harminc évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, sok fejlesztéssel néz szembe, ahogy azt más gyorsan felzárkózó országban is érzékelni lehet. A fiatalok vonakodnak attól, hogy csak mezőgazdaságból éljenek, ezért Indiába vagy máshova emigrálnak, bekövetkezik a népességrobbanás és elkerülhetetlen a nyomás a fogyasztási és kulturális változások felé.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Letették a Duna-parti városnegyed-fejlesztésének az alapkövét

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le.