A vegyipar csökkenteni kívánja kőolajfüggőségét

A vegyipar csökkenteni kívánja nyersolajfüggőségét.

A hagyományos karbon-nyersanyagot más forrásokkal, például földgázzal, kőszénnel, illetve biomasszával kell majd felváltani – hangsúlyozták szakértők hétfőn Frankfurtban, egy tudományos konferencián.
Az ásványi- és fém-nyersanyagok esetében jóval korlátozottabb alternatív források állnak rendelkezésre, ezért itt a kiaknázás hatékonyságán kell javítani.

A klímaváltozásért felelős széndioxidot is egy lehetséges jövőbeni karbon-nyersanyagforrásnak tekintik a szakértők. A gáz esetleges vegyipari felhasználása azonban nem lesz kimutatható hatással a klímaváltozásra, mivel a vegyipar számára szükséges mennyiség messze elmarad a kibocsátás mögött.
A vegyipar által felhasznált nyersanyagoknak jelenleg mintegy tíz százalékát megújítható források fedezik. Ezeknél azonban meg kell oldani az élelmiszer- és takarmány termeléssel szemben támasztott konkurencia problémáját. A kutatások ezért a táplálékként fel nem használható biomassza hasznosítására összpontosítanak.

A GDCh (Gesellschaft Deutscher Chemiker), DECHEMA (Gesellschaft für Chemische Technik und Biotechnologie), DGMK (Deutschen Wissenschaftliche Gesellschaft für Erdöl, Erdgas und Kohle), valamint a VCI (Verbandes der Chemischen Industrie) vegyipari szakmai szervezetek szakértői szükségesnek tartják az alapkutatások állami támogatásának növelését, mivel Németország nyersanyagokban szegény ipari országként versenyképessége megőrzése és megerősítése érdekében különösen rá van utalva a nyersanyagforrás-átállásban rejlő lehetőségek kiaknázására.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.