Többet árthat a környezetnek a húspótló alapú vegetáriánus étrend, mint a húsfogyasztás.

A vegetáriánus életmód is árthat a környezetnek

Többet árthat a környezetnek a húspótló alapú vegetáriánus étrend, mint a húsfogyasztás.

Eddig szinte csak arról lehetett hallani, hogy a vörös hús előállítása temérdek mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Nos, ez továbbra is fennáll, de nem mindegy, hogy mivel pótolják a húst.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) által megrendelt és a brit Cranfield Egyetem által elvégzett kutatás kiderítette, hogy számos húspótló élelmiszer – például a szója, a csicseriborsó és a lencse – fogyasztása inkább károsítja a környezetet, mivel a tengeren túlról hozzák be Európába. A marhahúsról és egyéb állati termékekről az utánzatokra, például tofura való áttérés valójában megnövelheti az európai országok ellátását fedező termőföldek nagyságát – közölte a Daily Telegraph című brit lap honlapján (www.telegraph.co.uk).

Az eredmények arról árulkodnak, hogy a helyettesítő termékek előállításához szükséges termőföld, amelyet vélhetően erdőirtással nyernek, nagyobb környezeti kárt okoz, mint ha hazai földön hizlalnának marhát vagy juhot. A vegetarianizmus terjedése akár a belföldi mezőgazdaság összeomlásához is vezethet – figyelmeztet a lap által ismertetett tanulmány.
A húspótlók előállításához ezen kívül a növényi alapanyag fokozott feldolgozása szükséges, amely rengeteg energiát igényel. A vegetáriánus életmód környezeti hozadéka tehát nagyban függ attól, hogy mit fogyasztanak az érintettek hús helyett. A tofu a fentiek alapján garantáltan rontja a mérleget, helyette inkább több kenyeret, tésztát, burgonyát érdemes fogyasztani, ha meg akarjuk óvni környezetünket.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Nincs hozzászólás

  1. megmosolyogtatóan naív és húsevő (nem vega) a cikk átírója. Mert ha igazi vega lenne, tudná, hogy igen kevés szója terméket (tofut, vagy texturált szóját) esznek a vegák. A legnagyobb részt a hazánkban is megtermő zöldségek adják. Fehérje nem csak szójában, hanem babban, borsóban, lencsében (sajtban) is van.
    Ma a hús termeléshez kb. tízszer akkora tömegű takarmány megtermelése szükséges, akkor növény termesztés esetén megmarad 9 egységnyi föld, meg az annak megművelésére szánt és az állattartást szolgáló energia se kell, tehát hozható belőle akár a tengerentúlról is szója meg csicseriborsó meg egyéb. Hazánk szója importjának legnagyobb részét az állati takarmányozásra használják fel.

  2. kjapp , csak egyetérteni tudok.

  3. cikk átírójáról szerkesztőségünk esetében nem beszélhetünk Kedves Olvasó ,mert ez egy MTI-s anyag…