Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / A vártnál gyorsabban emelkedhet a tengerek vízszintje

A vártnál gyorsabban emelkedhet a tengerek vízszintje

A korábban előjelzettnél kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje – figyelmeztettek éghajlatkutatók a legfrissebb felmelegedés-vizsgálatok kapcsán.

Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) 2007-es jelentése 18 és 59 centiméter közötti vízszintemelkedést vetít előre a század végéig. A Koppenhágában tanácskozó tudósok kedden azonban túl óvatosnak nevezték ezeket a becsléseket, és új adatok alapján arra következtetnek, hogy a vízszintemelkedés az 1 métert is elérheti, és valószínűleg nem marad 50 centi alatt.

“Ez azt jelenti, hogyha nem csökken gyorsan és jelentősen az üvegházhatású gázok kibocsátása, a legjobb forgatókönyv megvalósulása is az emberiség partvidékeken élő egytizedét érinti majd súlyosan” – áll a szakemberek által a háromnapos konferenciát követően kiadott közleményben. A sarkvidéki jégtakarók és a gleccserek olvadása két olyan tényező, amely hatással van a tengerszintre – fűzték hozzá.

“Ha nem hozunk gyors és jelentős kibocsátás-csökkentő intézkedéseket, az éghajlatváltozás átléphet egy küszöböt a XXI. században, amely méteres vízszintemelkedésekbe sodorhatja a Földet” – mondta John Church, az ausztrál időjárás- és klímakutató központ munkatársa.

A konferencia eredményeit a decemberben szintén Koppenhágában ülésező politikai vezetőknek is bemutatják, akik a 2012-ben lejáró kiotói egyezményt felváltó új szerződésről tárgyalnak majd a dán fővárosban.

Rajendra Pachauri, az IPCC elnöke szerint a tudósok ugyan elemezhetik a globális felmelegedéssel járó veszélyeket, de csak a politikusok tehetnek ellene valamit. “Attól tartok, ez olyan dolog, ami értékítéletet követel meg a politikusok részéről, de félek, hogy nem elég bátrak ehhez. Itt az ideje a cselekvésnek” – mondta a konferencián Pachauri.

A tanácskozáson közel 80 országból hozzávetőleg 1600, a témával foglalkozó elképzelést terjesztettek elő.

Ajánlott tartalom

Megtisztították az Ambarszkaja folyót az olajömlés után

Befejeződött a kifolyt olajtermékek összegyűjtésének aktív szakasza a Norilszk város mellett elhaladó Ambarszkaja folyóból - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerdai lapjelentések szerint.