Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / A városlakók jóval környezettudatosabbak, mint a vidékiek

A városlakók jóval környezettudatosabbak, mint a vidékiek

A városban élő és dolgozó emberek sokkal többet tesznek a környezetük védelméért, mint a vidéken élők, mivel a munkahelyi légkör és a kollégák árgus tekintete is környezettudatosabb gondolkodásra sarkall mindenkit – állítja egy amerikai-kínai tanulmány.

A kutatók szerint a nagyvárosban élő és jó munkával rendelkező emberekre jellemző leginkább a szelektív hulladékgyűjtés, a környezetvédelmi szervezeteknél való önkéntes munka, és általában a környezetvédelmi kezdeményezések támogatása. Ennek oka elsősorban, hogy a kollégák és a munkáltatók is az újrahasznosításra és az energiatakarékosságra ösztönzik az embereket. A városlakók ráadásul sokkal közvetlenebbül tapasztalják meg az egyre súlyosbodó környezeti problémák hatásait, és ezért jóval tudatosabban, illetve cselekvésre készen viszonyulnak hozzájuk. A Michigan Állami Egyetemen működő Integrációs és Fenntarthatósági Rendszerek Kutatóközpontjának (CSIS) munkatársai által vezetett tanulmányban amerikai és kínai szakemberek is közreműködtek. A kutatók a kínai General Social Survey (GSS) nevű közvélemény-kutató intézet eredményeit elemezték a tanulmányukban.

A felmérés résztvevőit arról kérdezték meg, hogy szelektíven gyűjtik-e a szemetet, beszélgetnek-e a családtagjaikkal, vagy barátaikkal környezetvédelmi kérdésekről, részt vesznek-e ilyen típusú oktatási programokon, vállalnak-e önkéntes munkát valamilyen környezetvédelmi szervezetnél, illetve volt-e már környezetvédelemmel kapcsolatos bírósági ügyük. A szakemberek elemzése szerint a nagyvárosokban élő emberek jóval több “zöld szokásról” tettek tanúbizonyságot, mint a kisebb településeken élők – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A felmérésben többek között a szédítő ütemben fejlődő Peking, Sanghaj és Tiencsin (Tianjin) városok polgárai vettek részt.

“Először is a környezettudatos szemlélet terén a városlakókra nagy hatással lehetnek a kollégák. Másrészt néhány környezetbarát eljáráshoz szükség van bizonyos felszerelésekre is – például a munkahelyen könnyen kivitelezhető a szelektív hulladékgyűjtés -, vagy olyan csoportokra, amelyek megszervezik az ilyen tevékenységeket” – mondta Hsziaodong Csen (Xiaodong Chen), a tanulmány vezetője.
Hozzátette: “A jó helyen dolgozó, illetve a magas beosztású emberek jóval környezettudatosabban gondolkodnak, mint a munkanélküliek, vagy a nem vezető beosztásban dolgozók”.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.

Nincs hozzászólás

  1. Még egy adalék. Magyarországon csak az emberek 1%-a vásárol az interneten, míg tőlünk nyugatabbra ez az arány 7-8%.
    Érdemes lenne kipróbálni (például a Zöld Hétfőn) az online vásárlást, hiszen ezzel védjük a legjobban a környezetünket.
    Kimutatták, hogy 27 internetes vásárlás szennyezi annyival a környezetet, mintha valaki elmegy az autójával egy bevásárlóközpontba.