Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A várható időjárás

A várható időjárás

A Brit-szigetek, Nyugat- és Közép-Európa időjárását anticiklon határozza meg.

Ennek területén többnyire kevés a felhő, sokat süt a nap. Csak az óceán partvidékén van több felhő a nagyobb nedvességtartalom miatt, illetve az anticiklon peremén, az Alpok felett és Közép-Európában a labilis légrétegződés hatására alakulnak ki napközben gomolyfelhők, amelyekből itt-ott záporok, zivatarok is előfordulnak. A sok napsütés hatására a hőmérséklet 15, 23 fokig emelkedik. Ezzel szemben Izland térségében markáns ciklon örvénylik, ott változékonyabb, szeles az idő. Ugyanez a helyzet Skandináviában és Kelet-Európában, ahol nagyobb területen fordul elő csapadék. Mivel ott hideg légtömeg alakítja az időjárást, napközben is csak -5, +3 fokot mérnek, és a csapadék halmazállapota is ennek megfelelően hó vagy havas eső. A Finn-öböl felett van jelenleg annak a ciklonnak a középpontja amely délnyugat felé helyeződik át, és amelynek hidegfrontja hétfő estig áthalad a Kárpát-medencén. Mögötte több fokkal hidegebb, de továbbra is száraz levegő áramlik, ezért folytatódik a napos idő, de pár fokkal csökken a csúcshőmérséklet.

Általában napos idő várható, napközben gomolyfelhők, illetve hétfőn fátyolfelhők jelennek meg az égen. Csapadék nem valószínű. A többnyire mérsékelt északi, északkeleti szelet a Dunántúlon és a Tiszántúlon erős lökések kísérik, vasárnap a főváros környékén is lehetnek erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2, 7 fok között, északkeleten 0 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 11, 17 fok között valószínű.

Ajánlott tartalom

Új környezetbarát csomagolótermékek a SPAR-nál!

Környezetbarát szendvicscsomagolókkal és ételtárolókkal bővült az INTERSPAR hipermarketek termékköre. Az áruházlánc folyamatosan frissíti az élelmiszerek csomagolására és tárolására szolgáló, „zöld” megoldásait.