A valaha élt legnagyobb krokodilt azonosították

A valaha élt legnagyobb krokodilt azonosította egy amerikai kutató, az őskori hüllő akár az embert is képes volt egyben lenyelni.

A leletről a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban jelent meg tanulmány. Az eddig ismeretlen faj, a Crocodylus thorbjarnarsoni 2-4 millió évvel ezelőtt élt Afrikában, maradványait Kenyában tárták fel. A fosszíliákat új fajként Christopher Brochu, az Iowai Egyetem docense azonosította, megvizsgálva a maradványokat Nairobiban, a kenyai Nemzeti Múzeumban – olvasható az Iowai Egyetem honlapján. “Ez a legnagyobb ismert krokodil, testhossza meghaladta a 8 métert, míg a nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) testhossza nem éri el a 6,5 métert” – magyarázta Christopher Brochu. Hozzátette: a krokodil távoli őseink kortársa volt, és nagy veszélyt jelenthetett a vízhez merészkedő korai emberfélékre, amelyek magassága legfeljebb 1,2 méter volt.

“Nem találtunk eddig olyan fosszílizálódott emberi maradványokat, amelyeken krokodiltól származó harapásnyomokat fedeztünk volna fel. A krokodilok azonban bármit bekapnak, ami az útjukba kerül, ráadásul a Crocodylus thorbjarnarsoni lényegesen nagyobb volt, mint a mai hüllők” – hangsúlyozta a tudós. Christopher Brochu azonosította két évvel ezelőtt az afrikai emberevő szarvas krokodilt, a Crocodylus anthropophagust is, amely 1,84 millió évvel ezelőtt élt a mai Tanzánia területén. Az amerikai kutató hangoztatta, a Crocodylus thorbjarnarsoni nem áll közvetlen rokoni kapcsolatban a nílusi krokodillal. Ez azt jelenti, hogy a nílusi krokodil viszonylag fiatal faj, nem pedig őskori “élő fosszília”, amelynek sokan tartják. “Nem tudjuk, hogy valójában honnan eredeztethető a nílusi krokodil, az viszont biztosra vehető, hogy az őskori gigászok kihalása után jelent meg” – összegezte Christopher Brochu.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.