A Toyota visszahívja az új Prius modellt is

A Toyota 437 ezer Prius és más hibrid modellt hív vissza fékpedál problémák javítására.

A Toyota kedden értesítette hivatalosan a japán közlekedési minisztériumot a 2010-es Prius modell visszahívásáról. A visszahívás kiterjed a Lexus HS250h modellre, amit Japánban és az Egyesült Államokban forgalmaznak, valamint a kizárólag Japánban forgalmazott Sai modellre is.
A Toyota az Egyesült Államokban 133 ezer Prius modellt, 14.500 Lexus HS250h modellt hív vissza. Európában mintegy 53 ezer Prius modellt érint a visszahívás.
A Toyota a kocsikban frissíti az ABS fékrendszert szabályozó szoftvert, mivel a fékpedálok folyamatos fékezés után lassan térnek vissza nyugalmi állapotba.

A probléma csak a harmadik generációs Prius modelleket érinti.
A kedden bejelentett visszahívással együtt globálisan már 8,5 millióra tehető azoknak a Toyotáknak a száma, amelyeket a vállalat javításra visszarendelt vagy amiatt, hogy a gázpedál beakadhat a padlószőnyegbe, vagy azért, mert a gázpedál nem megy vissza eredeti állapotába, vagy – mint legutóbb a Prius modelleknél – a fékpedállal van probléma.
A nagyon összetett, erősen komputerizált japán hibrid meghajtású autóval már nem először van gond. A japán piacra 1997-ben bevezetett modellnél 2005-ben is volt már egy komolyabb visszahívás, akkor is a szoftvert kellett frissíteni mintegy 75 ezer autóban, mert leállt a motor. De volt már probléma a fényszórókkal is.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.