A Tisza vizével mentik meg a Palicsi-tavat

A Tisza vizét kezdték szivattyúzni a Palicsi-tóba, hogy megmentsék a vajdasági turizmus egykori kedvelt fürdőhelyét – a tó vizét fekáliából származó baktériumok fertőzik, iszaposodik a tófenék is, és a parton álló tábla szerint nem ajánlott a fürdés. Mostanáig mintegy 13 tonna hal pusztult el a tóban.

A belgrádi Jaroslav Cerni Vízügyi Kutatóintézet javaslatára a Park Palic nevű cég, amely az év eleje óta a tó gazdája, az utóbbi hetekben elkezdett tiszta vizet szivattyúzni a Palicsi-tóba a 25 kilométerre levő Tiszából, és így naponta 20 ezer köbméter víz érkezik a tóba. Az idei frissítéshez összesen 1,5 millió köbméter Tisza-vízre lesz szükség.
A Palicsi-tó baktériumszennyezettsége a szabadkai egészségügyi felügyelet vizsgálata nyomán derült ki, a felügyelet pedig most megállapította, hogy a tóba kerülő Tisza víz minősége kifogástalan. Goran Gabric, a Park Palic igazgatója arra számít, hogy egy-két hónapnyi szivattyúzás után már javul a tó vízminősége.

A belgrádi vízügyi kutatóintézet szakemberei szerint a tavat fenyegető katasztrófáért az eliszaposodás is felelős, és legalább két év és 17 millió euró (majdnem 5 milliárd forint) kell a kotráshoz és a Tisza vizének folyamatos szivattyúzásához – írta a www.pressonline.rs szerb hírportál.
A Palicsi-tó nyolc kilométerre van Szabadkától, 350-960 méter széles, nyolc kilométer hosszú, mélysége 1,5-2 méter között van.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.