A tevék kilövésével venné ki részét a klímaváltozás elleni küzdelemből Ausztrália.

A tevék megölésével járulna hozzá a klímavédelemhez

A tevék kilövésével venné ki részét a klímaváltozás elleni küzdelemből Ausztrália.

A következő héten kerül a parlament elé az a javaslat, amely szerint a megölt tevékért szén-dioxid kibocsátási jogokra szóló tanúsítványt kellene kiadni. A javaslatot a pártok is támogatják. “A tanúsítványokat bel- és külföldi cégek vásárolhatnák meg, amelyeknek úgynevezett szennyezési jogokra van szükségük” – mondta el Mark Dreyfus illetékes államtitkár. Az ötlet Tim Moore-tól származik, akinek adelaide-i cége, a Northwest Carbon szennyezési jogokkal kereskedik. Egy megölt teve a becslések szerint hetven ausztrál dollárt (13500 forintot) jelenthet. Az Ausztráliában nem őshonos tevék puszta létezésükkel károsítják a klímát, mivel egy évben 45 tonnányi metánt bocsátanak ki – a metán huszonegyszer klímakárosítóbb gáz, mint a szén-dioxid.

 
Ausztráliában a becslések szerint 1,2 millió teve él szabadon, nagy károkat okozva: felfalják a szegényes növényzetet, kiürítik a vízforrásokat. Két évvel ezelőtt egy tevecsorda a Rocker River nevű falut fenyegette, amikor kétségbeesetten víz után kutatva a házakról leszaggatták az ereszcsatornákat és a légkondicionáló berendezések hűtőcsöveit. John Cobb, az agrárügyek ellenzéki képviselője szerint ha minden tevét kilőnének, annyi klímakárosító gázt spórolnának meg egy évben, amennyi háromszázezer autó károsanyag-kibocsátásának felel meg. A tevéket több mint 150 éve vitték Ausztráliába, ahol a szállításban alkalmazták őket.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.

Nincs hozzászólás

  1. Becslések szerint a világon körülbelül 7 milliárd ember él szabadon ( szintén nagy károkat okozva ), kilőhetnénk mondjuk a vegetáriánusokat is, ezzel is csökkentve a metánkibocsátást és cserében “zöld” utat engedvén a környezetvédelem jeles képviselőinek számító fosszilis tüzelőanyagú erőművek nagyobb kapacitású termelésének.