Egy hete készült el, mostantól pedig élesben is működik a világ legnagyobb akkumulátora, amit fogadásból épített a Tesla Dél-Ausztráliában. A napokban már szükség is lehet rá.

A Tesla bekapcsolta a világ legnagyobb akkumulátorát

Egy hete készült el, mostantól pedig élesben is működik a világ legnagyobb akkumulátora, amit fogadásból épített a Tesla Dél-Ausztráliában. A napokban már szükség is lehet rá.

A múlt héten már biztosan tudni lehetett: Elon Musk megnyerte a korábban kötött őrült fogadását. Egész pontosan arra tett ígéretet, hogy Dél-Ausztráliában 100 nap alatt építi fel és helyezi üzembe a világ legnagyobb akkumulátorát, ami segít megvédeni az ott élőket a viharok okozta áramkimaradásoktól. A rendszer 100 MW-ra kapacitású, az ABC beszámolója szerint pedig mostantól élesben is működik. Elon Musk a francia Neoen nevű cég (amelynek szélturbináival biztosítani tudják a tartomány biztonságos áramellátását) képviselőjével, valamint az ausztrál Consolidated Power Projects nevű mérnöki cég munkatársaival közösen, helyi időn szerint péntek délelőtt megnyomták a bekapcsoló gombot a rendszeren. Az időzítés nem is lehetetett volna tökéletesebb, az Ausztrál Meteorológia Hivatal szerint ugyanis a következő napokban heves esőzésekre és viharokra kell számítani a térségben, ami rendszerint az áramkimaradást okozza. Az akkumulátor eddig 59 MW energiát továbbított a lakosságnak, írja a hvg.hu.

Musk még szeptemberben vállalta, hogy 100 nap alatt felépíti a világ legnagyobb akkumulátorát, vagy ha kicsúszik az időből, egy fillért sem kell érte fizetniük az ausztráloknak. A fogadást megnyerte, így a rendszer kiépítéséért járó 50 millió dollárt is bezsebelhette. A Tesla pakkja mintegy 30 ezer otthont tud ellátni elektromos árammal Dél-Ausztráliában.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.