A tervezett ütemben halad az ország első 100 lakásos passzívházának építése

A 2,2 milliárdos úttörő-vállalkozást az önkormányzat finanszírozza.

Az önkormányzat egyedülálló beruházása, a 100 lakásos Passzívház építése az előzetesen tervezettek szerint, ütemesen halad. Az alapkőletétel óta eltelt két hónap alatt az A épület három szintje készült el, megépítették a B épület a pincéjét és a garázs feletti födémeket és a C épületnél a pince függőleges szerkezetét. A beruházás készültsége meghaladta a 20%-ot, azaz tartható az előzetesen kalkulált ütemterv: 2014 áprilisára elkészül a 100 lakásos Passzívház.

A Képviselő-testület 2013. április 18-án döntött egy új, a Jász utca 91. szám alatt épülő 100 lakásos bérház megépítéséről. A testületi határozatnak megfelelően a beruházási célokmányt a közbeszerzési eljárás lefolytatása után fogadta el. A beruházás összes bekerülési költsége nettó 2,2 milliárd forint, melyet teljes egészében az önkormányzat finanszíroz. A lakásokat pályázat útján bérlakásként fogja hasznosítani az önkormányzat.

A telektömböt a Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és a Fáy utca határolja. A kerület dinamikusan fejlődő területén az önkormányzat által kijelölt négy telek elvi építési engedélyeztetési eljárását lefolytatta, majd a szükséges telekalakítást elvégezte. A nagyságú építési telken zártsorú beépítéssel, építmény magassággal épül meg a három épületből álló épületegyüttest, melynek a Jász és a Zsinór utca felől is lesz személybejárata.

A pince + földszint + 4 emelet épületben 100 lakás épül átlagosan bruttó alapterülettel. A három épülettömbben három különböző, nagyságrendileg 40, 50 és 60 m2-es, lakóegység típus kap helyet. A kisebb lakások 1 szoba +hálófülkés, míg a nagyobbak másfél, illetve 1+ 2 félszobás kialakításúak. A lakószobák a szabad homlokzatok felé tájoltak, a közlekedők irányába csak alárendelt helyiségek néznek. Minden lakásban hőszigetelt csatlakozással erkély készül, átlagosan alapterülettel.

Az épület fűtési energia ellátását talajszondás alacsony hőmérsékletű víz-víz hőszivattyúval oldják meg. Az állandó mesterséges szellőzés minimálisan 80% hővisszanyerési hatásfokkal működik

A tervezett épület nem közhasználatú építmény ennek ellenére akadálymentes lesz, mind a földszinten, mind a mélygarázsban, a 2 személyfelvonóval.

Az épületrészek egy belső udvart ölelnek körül, melyen zöld kerül kialakításra, az oldalkerthez kapcsolódóan közösségi teret építenek a lakóközösség számára az utca felől előkertet alakítanak ki.

Budapest XIII. kerületi Önkormányzat ezzel a beruházással folytatja bérlakás programját. 2002. óta 10 helyszínen 490 lakást épített. Ez a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva több mint 800 család lakhatását tette lehetővé, vagy javította azt. Az önkormányzat új vállalkozása úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is: megépíti az első magyar 100 lakásos passzívházat, teljes egészében önkormányzati finanszírozásban. A megépült lakásokat az önkormányzat pályázat útján elnyerhető bérlakásként fogja hasznosítani.

Tulajdonos, építtető: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
Lebonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.
Tervező: Archikon Kft. Nagy Csaba
Passzívház szakértő: Miskolczy Energiaterv Kft. Miskolczy Imre
Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.