A Terminátor a megújuló energiák mellett

A megújuló energiaforrások felhasználása mellett szállt síkra és szülőhazája iránti szeretetéről beszélt kedden Bécsben Arnold Schwarzenegger osztrák születésű volt kaliforniai kormányzó az ENSZ energetikai fórumán.

A volt politikus, színész Ausztriát és Kalifornia államot is olyan jó példaként említette, ahol sokat tesznek a környezetvédelemért. Beszélt arról, hogy a környezetvédelem és a gazdaság érdekeit össze lehet egyeztetni. Egy San Franciscó-i vállalat tengeri algából gyárt üzemanyagot, amelyet az amerikai hadsereg használ fel, s Kalifornia Németország és Japán után a harmadik legnagyobb napenergia-termelő a világon – mondta. Az osztrák példák között kiemelt egy kis burgenlandi települést, Németújvárt (Güssing), amely külföldön is ismert arról, hogy energiafogyasztását megújuló energiaforrásokra építi. Az egykori testépítő és színész egy Graz melletti kisvárosban született, és fiatalon vándorolt ki az Egyesült Államokba. Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) konferenciáján mondott beszédét németül kezdte, és hosszan beszélt szülőhazája iránti szeretetéről és fiatalkori emlékeiről. “Noha Amerika a korlátlan lehetőségek hazája, itt, Ausztriában kezdődött minden” – mondta.

Arnold Schwarzenegger
Schwarzeneggert Bécsben magánjellegű találkozón fogadja Heinz Fischer államfő és Werner Faymann kancellár. Sajtótájékoztatót nem tervez rövid ausztriai tartózkodása alatt. Nem látogat el szülővárosába, a stájerországi Thal bei Grazba sem, ahol “Schwarzenegger-múzeumot” akarnak nyitni, és ahol reménykedtek abban, hogy még a hivatalos megnyitó előtt körbevezethetik a volt kormányzót a készülőfélben lévő kiállításon. A város híres szülöttje megígérte, hogy szeptemberben részt vesz a múzeum megnyitóján. “I,ll be back! (Visszatérek!)” – mondta tréfálkozva, leghíresebb filmszerepéből, a Terminátorból idézve. Schwarzeneggerrel az utóbbi időben leggyakrabban magánéleti botránya kapcsán foglalkozott a nemzetközi sajtó. Felesége, Maria Schriver ugyanis májusban elköltözött közös házukból, s nem sokkal később napvilágra került, hogy Schwarzenegger évekkel korábban megcsalta őt akkori házvezetőnőjükkel. A házasságon kívüli viszonyból egy fia is született, aki most 13 éves.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.