Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A tengeri szélerőhasznosítás mellett lobbiznak nagy energiacégek Brüsszelben
Tudj meg többet: Szélenergia

A tengeri szélerőhasznosítás mellett lobbiznak nagy energiacégek Brüsszelben

Tíz éven belül ugyanolyan olcsó lehet a tengeri szélenergiahasznosítás, vagyis az offshore áramtermelés, mint a gáz-, vagy szénbázisú.

Tizenegy nagy energiaipari társaság közös nyilatkozata alapján számolt be erről a következtetésről a Reuters, megjegyezve, hogy az európai országok kormányainak a mainál kszámíthatóbb és a befektetők számára ösztönzőbb szabályozási környezetet kellene biztosítani a zéró emissziójú energiatermelést illetően a cégek szerint.

Az  RWE, az E.ON, a Siemens, valamint a norvég állami tulajdonban álló Statoil, a svéd Wattenfall, és a General Electric közös nyílt levelében azt ígéri, hogy készek 2025-re megawattonként 80 eurónál olcsóbb tengeri szélerőhasznosítási projektekre. Hat másik, a megújuló források fejlesztésében érdekelt társasággal közösen arra hívták fel az EU szaktárcáinak vezetőit, hogy teremtsenek azonos versenyfeltételeket a tengeri szélenergiatermelés számára.

Igaz ugyan, hogy a tengeri szélerőhasznosítás 2015-ben rekordot döntött Európában, ezzel együtt is kérdésesnek tartják a kormányok elkötelezettségét. A szélenergiatermelés ma közel 10 százalékát adja az EU áramigényének. A Reuters beszámolójában emlékeztet, hogy a 28 tagország tavaly októberben elkötelezte magát, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, az 1990-es szinthez képest, és a 2020-ig vállalt 20 százalékról, 27 százalékra növelik a megújulók arányát, közösségi átlagban.

forrás: energiainfo.hu

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.