Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A tengeri emlősök tele vannak vegyszerrel

A tengeri emlősök tele vannak vegyszerrel

A tengeri emlősök, mint a delfinek és a bálnák reménytelenül kiszolgáltatottak a rovarölőszereknek és más mérgező anyagoknak – derül ki különböző tengeri emlősök agyának vizsgálatából.

A fellelt anyagok között akad néhány, amely veszélyessége miatt már az 1970-es évek óta tiltólistán van.
Az Environmental Pollutions szaklapban megjelent cikk szerzője, Eric Montie még hallgatóként kezdte kutatását az amerikai Woods Hole Oceánográfiai Intézetben (WHOI), és most kollegáival együtt a dél-floridai egyetemen fejezte be a programot. “Ijesztően magas PCB-koncentrációt találtunk egy fóka agyfolyadékában” – közölte.

A vizsgálat többek között a poliklórozott bifenilek (PCB-k), brómozott égésgátló szerek és rovarölők – mint például a DDT – koncentrációját mérte. A vegyszerek közül soknak már évtizedek óta tiltott a használata, mert annyira mérgezőek az emberi szervezetre. “Sikerült több mint százhetven különböző vegyi anyag koncentrációját megvizsgálni az emlősök agyában” – számolt be a kutatásról Chris Reddy társszerző, aki a programot úttörőnek nevezi.

A PCB-k mérgező, rákkeltő kémiai klórvegyületek, amelyeket az 1980-as évekig elsősorban transzformátorokban, hidraulikai folyadékként, illetve tömítőanyagok, szigetelőszerek és műanyagok lágyítószereként alkalmazták.

Ajánlott tartalom

A világ egyik műanyaggal leginkább szennyezett folyója lehet a Temze 

A világ egyik műanyaggal leginkább szennyezett folyója lehet a Temze brit kutatók szerint, a folyó egyes szakaszain másodpercenként 94 ezer darab mikroműanyag is áthaladhat.