A települések 95 százalékának ivóvíz ellátására nyújtottak be működési engedélykérelmet

Vannak települések, ahol a Hivatal jelöl ki szolgáltatót.

A hazai települések 95 százalékának ivóvíz ellátására kértek működési engedélyt a pályázó szolgáltatók. Azokon a területeken, amelyeket egyik engedélyt kérelmező társaság sem jelölt meg szolgáltatási területeként, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eljárást indít. Amennyiben a vizsgálat azt mutatja, hogy nem biztosított az ellátás, szolgáltatót jelöl ki. Ugyanígy jár el az azon települések esetében is a Hivatal, ahol az eljárás során egy település szolgáltatója nem kapja meg a továbbműködéshez szükséges engedélyt.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény értelmében a társaságok 2013. május 31-ig nyújthatták be a továbbműködésükhöz szükséges dokumentumokat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakemberei azonnal megkezdték az engedélykérelmek elbírálását. A benyújtott dokumentumok azt mutatják, hogy az ország településeinek 95 százalékának ivóvíz ellátására nyújtottak be engedélykérelmet a szolgáltatók. Az a 133 település sem marad ivóvíz nélkül, amelynek ellátására nem kértek engedélyt, illetve ahol a Hivatal nem hagyta jóvá a kérelmet. Ilyen esetben a Hivatal vizsgálatot indít. Ha ennek eredménye azt mutatja, hogy nem biztosított a víziközmű ellátás, szolgáltatót jelöl ki, figyelembe véve a jogszabályban rögzített feltételeket, a regionalitás elvét és az esetlegesen folyamatban lévő integrációs folyamatokat.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény hatályba lépése előtt az ágazat szabályozatlan volt, átláthatatlan viszonyok jellemezték. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal célja, hogy az ország egész területén csak olyan társaságok szolgáltathassanak, amelyek a hatékony működés mellett magas szakmai színvonalon látják el a feladatukat.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.