A te ruháidnak mekkora az ökológiai lábnyoma?

Vajon hány embernek jut eszébe egy póló vásárlásakor, hogy az elkészítéséhez mennyi energia kellett?

Abba sem sokan gondolnak bele, hogy egy anyag színezése milyen sok vizet fogyaszt: egy átlagos póló befestéséhez 25 litert használnak fel belőle, írja a hg.hu. Az Adidas a sportruhák anyagait gyártó Yeh Group-pal együttműködve egy olyan pólókollekcióval rukkolt elő, melynek elkészítéséhez fele annyi energiát és kemikáliát, valamint egy csepp vizet sem használtak fel. Az anyagokat biztosító Yeh Group a világ több sportruházatot forgalmazó márkájával dolgozik együtt, és új, innovatív anyagok kidolgozásán fáradozik. A DryDye névre keresztelt kollekció azon kívül, hogy némileg csökkenti a ruhaipar okozta környezetrombolást, felhívja a figyelmet azokra a tényezőkre, amikre egy átlagos vásárló nem is gondolna. Az igazi hatást azzal érné el, ha divatba hozná a vízmentesen készülő ruhákat, ezzel a többi gyártót is rákényszerítve az innovatív technológia alkalmazására.
-

A DryDye technológia lényege, hogy a ruhák festésére víz helyett sűrített széndioxidot használ. Ezzel a száraz technológiával idén nyáron 50.000 pólót szeretnének legyártani, majd további ruhadarabokra is alkalmazni az eljárást. Ezzel mintegy 1.250.000 liter vizet spórolnak majd a hagyományos gyártási technológiához képest.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.