A Tatai Környezetvédelmi Zrt. szerint tévedett a Greenpeace Almásfüzitőn

A területet rekultiváló Tatai Környezetvédelmi Zrt. tévedésnek tartja a Greenpeace tegnap hajnali akcióját az almásfüzitői vörösiszap tározónál. Ha a zöldszervezet kérését teljesítve leállítanák a munkálatokat, akkor romlana Almásfüzitő környezeti állapota – közölte a társaság.

A társaság környezetvédelmi igazgatójának tájékoztatása szerint az almásfüzitői zagytározók tartalma szilárd, talajszerű, teherautók közlekednek rajta, így képtelenség, hogy azokból bármi kiömöljön. A kárelhárítás célja, hogy az anyag pora ne kerüljön a levegőbe, és ne lélegezhessék be a környék lakói. Farkas Béla rámutatott, hogy timföldgyár egykori működése valóban szennyezte a környező területeken a talajt, részben a talajvizet is. A gyártás leállítása óta azonban újabb szennyezőanyagok nem kerültek a talajvízbe, és számos mutató szerint az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a szennyezettség. A környezetvédelmi társaság szerint nem jelent veszélyt a Duna közelsége sem, hiszen a zagytározókat annak idején erős gátakkal vették körül. Ezek méretére jellemző, hogy legutóbb, az “évszázad árvize” idején is több mint két méterrel haladták meg a Duna szintjét. A gátak fenntartását a vízügyi hatóságok folyamatosan ellenőrzik, azok ellen kifogás nem merült fel.

 
Az ajkai vörösiszap-katasztrófa óta számos hatóság, több alkalommal vizsgálta a rekultivációs technológiát, a gátakat, a vörösiszap állagát, minden esetben megnyugtató és jogszabályoknak megfelelő állapotot rögzítettek – tette hozzá Farkas Béla. A Greenpeace aktivistái csütörtök hajnalban Almásfüzitő határában, a VII-es vörösiszap-tározó területén fóliacsíkból egy 200 méter hosszú STOP feliratot raktak ki, mert információjuk szerint a Duna közvetlen közelében lévő, egy négyzetkilométeres tározó szabadon álló felszínét veszélyes és nem veszélyes anyagok keverékével fedik le. Tömöri Balázs, a zöldszervezet kampányfelelősének tájékoztatása szerint a Tatai Környezetvédelmi Zrt. engedélyei szerint évente 132 ezer tonna veszélyes és 280 ezer tonna nem veszélyes hulladékot tehet le itt. A terület közvetlenül határos a Dunával, a tározó oldala egyben árvízvédelmi gát is és a létesítményeknek nincs szigetelése.

 
A kampányfelelős elmondta: Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordulnak, kérve, hogy vizsgálják ki a Greenpeace által feltételezett szabálytalanságokat, és állapítsák meg, komposztálás vagy szabálytalan veszélyeshulladék-lerakás folyik-e Almásfüzitőn, illetve a vizsgálat végéig szüntessék be a veszélyes anyagok lerakását.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.