A szokásosnál 30-40 fokkal melegebb van az Északi-sark közelében

Az ilyenkor szokásosnál 30-40 fokkal magasabb hőmérsékletet mérnek ezekben a napokban az Északi-sark környékén. Egy meteorológiai állomás, amely az Északi-sarktól mindössze 500 kilométerre fekvő bóján működik, nulla fokot mért szerda délelőtt közép-európai idő szerint.

Magán a sarkon nincs mérőállomás, de az Északi-sarkhoz legközelebbi szárazföldi meteorológiai állomás 1500 kilométerre, a Spitzbergákon található, ahol szerdán plusz 3 fokot mértek, 15 fokkal többet az ebben az évszakban szokásosnál.

Egy másik, az Északi-sarktól 330 kilométerre lévő bója hőmérője is csak mínusz 1 fokot mutatott szerdán. Csütörtökre még melegebbet várnak, akár plusz fokokat is mérhetnek, utána azonban újra hidegebb napok jöhetnek.  Ebben az időszakban a nap 24 órájában sötét Északi-sarkon jelenleg tél van, ezért a hőmérsékletnek mínusz 30-40 fok körül kellene lennie. Mindig is előfordult, hogy meleg légtömegek áramlottak télen a sarkvidék fölé, de az ilyen hőhullámok nagyon szokatlanok – mondta Adrian Leyser, a DWD meteorológusa.

Az amerikai légkör- és óceánkutató intézet, a NOAA nem tartja kizártnak, hogy egyes pontokon akár 50 Celsius-fokkal is meghaladhatja a hőmérséklet az ilyenkor szokásost, írja az MTI.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.