Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / A szemétégető kommunális távhőhálózatra állhat át a belga királyi palota
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

A szemétégető kommunális távhőhálózatra állhat át a belga királyi palota

A hulladékot felhasználó brüsszeli lakossági távfűtés hálózatára állhat át a belga királyi palota a belga belügyminiszter tervei szerint – közölte a La Libre Belgique belga napilap.

A tájékoztatás szerint Jan Jambon belga belügyminiszter pénteken nyújtja be a miniszterek tanácsának azt a javaslatot, amely szerint a Brüsszel északnyugati, Laeken nevű kerületében található királyi palota fűtését átállítják az energiát javarészt háztartási hulladék elégetéséből nyerő kommunális rendszerre. Az indoklás szerint a palota mintegy 1 millió liter gázolajat használ el fűtéséhez évente. Az új rendszer mintegy 900 ezer liter gázolaj megtakarításával járna. A kiadások csökkentése mellett az új hálózatra való átállás és a palota ehhez szükséges fűtésrendszerének felújítása jelentősen csökkenti majd a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét. Becslések szerint mintegy 2700 tonnával lesz kevesebb az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. A napilap úgy tudja, a távhőszolgáltató vállalat kezdetben egy egyszeri, 25 éves időtartamra szóló ellátási megállapodást kötne a királyi palotával.

Ajánlott tartalom

Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke

Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke: a szakértők szerint 80 százalékukban megtalálható a hulladék.