Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A szélsőséges időjárás az egyik legnagyobb kihívás

A szélsőséges időjárás az egyik legnagyobb kihívás

A mezőgazdasági termelés egyik legnagyobb kihívása a szélsőséges időjárással szembeni kiszolgáltatottság – hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára Szófiában a délkelet-európai régió mezőgazdasági minisztereinek találkozóján, amelyről a FM közleményben tájékoztatta szerdán az MTI-t.

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport nyolcadik éves miniszteri ülésén Szófiában Nagy István megbeszéléseket folytatott a munkacsoport főtitkárával, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettesével, Bulgária és Koszovó miniszterével, valamint Koszovó, Szlovákia és Szerbia államtitkáraival.

A közlemény idézi Nagy Istvánt, aki elmondta: a szélsőséges időjárás évről évre komoly károkat okoz a termésben, ezért a magyar agrárkormányzat szerkezetátalakítást szolgáló intézkedésekkel támogatja a mezőgazdasági üzemek alkalmazkodását a klímaváltozáshoz.

A délkelet-európai országok versenyképes és fenntartható gazdasági és azon belül mezőgazdasági fejlődése Magyarország számára is nélkülözhetetlen – hangsúlyozta Nagy István a FM tájékoztatása szerint.

A magyar agrártárca a mezőgazdasági termékek kereskedelméhez szükséges jogi- és eljárásrendi harmonizációt, a mezőgazdasági termékek promócióját, a régiós országok kereskedőházainak együttműködését, valamint a kistermelők támogatását tartja a legfontosabbnak.

Az ülésen a résztvevők megtárgyalták az Európai Bizottság által a régió fejlesztésére 2014 és 2020 között bocsátandó mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások felhasználásának lehetőségeit is – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.