A szélerőműveket ellehetetlenítené a kötelező átvételi ár csökkenése

A már működő szélerőműveket gazdaságilag ellehetetlenítené, ha a kötelező átvételi árakat csökkentené a parlament – állítja a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) állásfoglalásában, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

Az MSZET levelet írt Rogán Antalnak, a parlament gazdasági és informatikai bizottsága elnökének, ebben azt kérik, a bizottság ne támogassa az energetikai törvények módosítását tartalmazó törvényjavaslathoz Lázár János Fidesz-frakcióvezető által beadott módosítási indítványt. A társaság álláspontjáról levélben tájékoztatta Bencsik János energetikáért felelős államtitkárt, valamint Jávor Benedeket, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnökét is. A Fidesz frakcióvezetője azt indítványozta, hogy a villamos energia kötelező átvételi ára ez év elejétől 25 százalékkal, jövő év első napjától pedig 35 százalékkal csökkenjen a jelenlegihez képest.

Az MSZET véleménye szerint a csökkentés a szélenergia-ipari cégek többségének a gazdálkodását ellehetetlenítené.
A közlemény ismerteti: a kötelező átvételi rendszer keretében törvényben garantálja az állam, hogy a megújuló energiahordozóból nyert áramot a villamosenergia-rendszer megvásárolja, szabott áron. A szélerőművek üzemeltetői pedig erre alapozták az üzleti terveiket – mutat rá a társaság. Álláspontja szerint ennek a törvényben garantált kötelező átvételi árnak a jelentős csökkentése olyan állami beavatkozás lenne a működő erőművek gazdálkodásába, ami alapjaiban ingatná meg a befektetők és az energiapiaci befektetéseket finanszírozók bizalmát. Emellett gazdasági instabilitáshoz és tömeges csődökhöz vezetne a megújuló energia szektorban – figyelmeztetnek a közleményben.

A MSZET adatai szerint Magyarországon a széllel termelt villamos energia kötelező átvételi ára ez év eleje óta kilowattóránként 30,71 forint, ami – árfolyamtól függően – körülbelül 11 eurócentnek felel meg.  Magyarországon a múlt év végén 329 megawatt volt a beépített szélerőmű-kapacitás úgy, hogy 2006 óta nem adott ki az állam új szélerőműre létesítési engedélyt. A MSZET példának hozza fel a román támogatási törvényt, amely   idén tavasztól a szélerőműben termelt villanyáram átvételi árát kilowattóránként 15 eurócentben határozza meg. Ezzel az átvételi árral Romániában 2020-ra 4.000 megawattra bővül a szélerőmű- kapacitás a jelenlegi 460 megawattról – mutat rá közleményében a MSZET.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.