Kezdőlap / Technológiák / Épületek / A szélenergia megoldhatná az emberiség energiagondjait?
Tudj meg többet: Szélenergia

A szélenergia megoldhatná az emberiség energiagondjait?

A nyílt tengeri szélenergiában rejlő potenciál, illetve egy körülbelül 3 millió négyzetkilométeres szélfarm elméletileg az egész emberi civilizáció villamos energia igényének kielégítését lehetővé teszi – következtet egy friss tanulmány, azonban figyelmeztetnek: a gyakorlati megvalósítást ma még számos tényező gátolja, és amúgy is, egyetlen forrás helyett célszerűbb továbbra is több energiaforrás és technológia mixében gondolkodni.

Bár nem valószínű, hogy ezt az elméleti potenciált valaha megközelítőleg is kiaknázná az emberiség, azonban a hatalmas potenciál folyamatos támogatást nyújthat a technológiafejlesztésnek is. A szélerőművek terjedésének következő nagy hulláma így a nyílt tengeri úszó szélerőmű farmokról szólhat, amelyek egyébként máris megjelentek a világ különböző pontjain. A technológia révén a sekélyebb partmenti vizeket követően a belső, mélytengeri területeket is meghódíthatják a szélerőművek, amelyeknek nincs szükségük szilárd talapzatra. A jelentés zöld jelzést adhat az iparágnak a további fejlesztést, illetve annak irányát illetően- véli Ken Caldeire, a tekintélyes Carnegie Intézet kutatója, a jelentés egyik szerzője. A Washington Post által ismertetett számításaik során a tanulmány készítői arra az eredményre jutottak, hogy egy ugyanakkora alapterületen telepített szélfarm akár mintegy háromszor annyi energiát termelhet a szárazfölddel összehasonlítva. A szárazföldhöz képest az óceánok szélsebessége átlagosan 70 százalékkal magasabb, vagyis a szélerőművek telepítése sűrűbben is történhet. A konkrét kalkuláció azt vizsgálta, hogy egy 2 millió négyzetkilométeres területre telepített szélfarm mennyi energiát képes termelni az Egyesült Államok központi szárazföldi területein, illetve az Atlanti-óceán nyílt vízein.

Ahhoz azonban, hogy az emberiség teljes energiaigényét – hozzávetőleg 18 terawatt – ki lehessen elégíteni, egy ennél is nagyobb, körülbelül 3 millió négyzetkilométeres nyílt tengeri szélfarmot kellene telepíteni, ami meghaladja Grönland területét is. A szerzők azonban nem győzik aláhúzni, hogy mindössze teoretikus számításokról van szó, amelynek hatályát számos prakikus tényező korlátozza – például az ilyen nagyságrendű gazdaságos termelést lehetővé tévő technológia hiánya is. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Nőtt a termálvíz alapú technológiák szerepe a távhőszolgáltatásban

A távhőszolgáltatás névleges hőtermelése csaknem 7 százalékkal emelkedett 2016-ban az országban, amiben nagy szerepet játszottak a termálvíz alapú technológiák, amelyek hőteljesítménye tavaly ötven százalékkal nőtt az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) kiadványból.