A szélenergia lesz a megoldás?

Válaszút előtt a világ: vagy átáll a következő 20 évben a szélenergiára és más megújuló forrásokra, vagy pedig akár 30%-kal növekedni fog a globális széndioxid-kibocsátás – így vélekedik az Európai Szélenergia-szövetség, az EWEA. (Aiolus News)

A szervezet megállapítását azokra a becslésekre alapozza, mely szerint 2030-ra 8 milliárd lesz a Föld lakossága, a primer energiafogyasztás pedig 40%-os növekedést is mutathat. A jelen körülmények között viszont a fosszilis energiahordozók aránya nem növekedhet tovább. Ezért feltétlenül szükséges olyan politikai döntéseket hozni világszerte, amely a szélenergiát és általában a tiszta energia gyártását segíti elő. A nyilatkozat mintegy beharangozónak is tekinthető a június 15-i Szél-világnap előtt, amelynek során több mint 40 országban rendeznek szélerőmű-látogatásokat, tudományos és civil vitákat, valamint a szélenergiához köthető kulturális eseményeket. Közben lezárult a szélenergiát hirdető fotópályázat is, amelyben 65 ország 2300 fotósa vettek részt. A pályázók között még egy antarktiszi kutatóállomás munkatársai is szerepeltek.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.