Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A szélenergia-ipar révén bővült leginkább az uniós áramtermelő kapacitás
Tudj meg többet: Szélenergia

A szélenergia-ipar révén bővült leginkább az uniós áramtermelő kapacitás

A szélenergia-iparban több kapacitást állítottak üzembe tavaly az Európai Unióban minden más áramtermelési technológiához képest, beleértve a szénen és a gázon alapuló termelést is – közölte az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA).

A szövetség által közzétett statisztikák szerint a tavalyi új termelőkapacitások 43 százaléka (9484 megawatt) szélerőművi kapacitás volt. Ez meghaladja az újonnan épített kapacitásokat a gáz, az olaj, a szén és a vízi energia területén. Tavaly összesen 19 561 megawatt áramtermelő kapacitás létesült.

“Az adatok azt bizonyítják, hogy a szélenergia vitathatatlanul az elsőszámú választás Európában a tiszta, hazai, megújulható erőforrások irányába történő elmozdulást célzó erőfeszítések keretében” – mondta Christian Kjaer, az EWEA vezetője.

2008-ban minden egyes munkanapon átlagban húsz szélturbinát állítottak üzembe az unióban, a beruházások értéke 11 milliárd euró közül mozgott. A tavalyi évben létesített új kapacitásokkal az Európai Unió áramigényének 4,2 százalékát lehet kielégíteni – közölte az EWEA.

Az Európai Unió tagállamai nagy reményeket fűznek a szélenergiához, hogy teljesíteni tudják 2020-ig szóló általános célkitűzésüket, amely előirányozza, hogy a felhasznált energia 20 százalékát megújuló energiaforrásokból kell előállítani. Az új szélerőművi kapacitások építésének fő színtere az unióban Németország, mögötte szorosan Spanyolország áll. Jelentős új kapacitások épülnek Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Olaszországban is.

Ajánlott tartalom

Elkezdték összeszerelni a fúziós erőművet

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődött a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek (International Thermonuclear Experimental Reactor) az összeszerelése kedden a franciaországi Cadarache-ban.