A szél legyőzi a szenet és a gázt

A következő másfél évtizedben a szél – fújjon az tengeri vagy szárazföldi telepítésű szélturbinát – fontosabb energiaforrássá válik, válhat Európa számára, mint a szén és a gáz.

Ha a kormányok megfelelő ambícióval viseltetnek a saját klíma- és energiapolitikájuk iránt, a szélenergia lesz 2030-ban Európa legfőbb energiaforrása – írja legfrissebb jelentésében az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA). A prognózis szerint az összes szélerőművi kapacitás 15 év múlva elérheti a 392 gigawattot, ebből 294 GW szárazföldi és 98 GW tengeri installálású erőműben termelne. Ez egyszersmind azt is jelentené, hogy a jelenlegi szélenergia-szumma (128.8 GW) több mint megháromszoródna, és az e reszerből kinyerhető 941 TWh az európai villamos energia teljesítmény 28 százalékát tenné ki.

Giles Dickson, az EWEA vezérigazgatója úgy látja, hogy ehhez számos politikai prioritással foglalkoznia kell a tagállamoknak; racionalizálni és ésszerűsítemni kellene a megújuló energiaforrásokra vonatkozó nemzeti cselekvési tervektől a nemzeti engedélyezési eljárások ésszerűsítéséig egy sor mai kitételt, és ez alaposan megváltoztatná a tagországokra általában manapság jellemző jogi, szabályozási keretrendszert is.

Dickson szerint a szélenergia haszálatba vétele ma már gazdasági szükségszerűség, mivel az európai gazdaséi növekedés egyik motorja a beruházási igényének, a munkahelyteremtésnek és a villanyszámla csökkentésének köszönhetően. Ehhez kellene a politikusoknak “felnőniük”.

Tavaly a beépített szélenergiakapacitás nagyobb volt, mint a gáz és a szén együttvéve. Európa energetikai és gazdasági átalakulásban van, és most a politikusokon a sor, nekik kell dönteniük, hogy felgyorsítják ezt az átmenetet vagy sem. Utóbbi esetben – így Dickson – azt az utat válaszják, ami károsan hat a beruházásokra és a munkahelyteremtési törekvéseikre is.

Az EWEA modellezte a potenciálisan elérhető maximum mellett azt is, hogy reálisan mi az a középérték, amit az EU radikális irányváltás nélkül teljesíthet. Ez alapján a 392 GW helyett 254 GW-tal számol, és az ezzel a potenciállal előállítható 759 TWh energia a termelés 22,7 százalékát tenné ki. Ha ez áll majd közelebb a megvalósításhoz, akkor a szél elhagyja ugyan a 10 százalékos részarányúra prognosztizált szénerőműveket, de csak megközelíti a 24,9 százalékos részesedést magáénak tudó gázos részarányt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.