Megépülhetnek az első búbos ökoházak Magyarországon

Egy aprócska kunyhóban ugyanannyi boldogság lakhat, mint egy hatalmas palotában. Búbosházak építésére elsőként kapta meg Magyarországon a hivatalos engedélyt egy szakmai közösség.

Három magánszemély alapította meg a Szupervályog Magyarország Munkacsoportot, melynek tagjai 2011 óta önerőből dolgoznak azért, hogy a hazai vályogépítészet hagyományainak és a modern technológiának az ötvözésével egy olyan építési alternatívát nyújtsanak, amely közelebb viszi az embereket az otthonuk megteremtéséhez.

Nádtetős kupolás présház, élőtetős dombház

Fontos mérföldkő a szupervályog „hazai életében”, hogy 2015. július 2-án megkapták a Búbosházak – nádtetős kupolás présház, illetve élőtetős dombház – hatósági építési engedélyét. Ez az első olyan hivatalos építési terv és engedély Magyarországon, amely a szupervályog-technológia minden előnyét kihasználó, különleges formavilágú, kupolás-boltozatos szerkezetű szupervályog falazatú dombházra, illetve egy nádtetős présházra készült. Mindkét házat lakóháznak tervezték, alkalmazkodva a hazai éghajlati viszonyokhoz és igényekhez. A körültekintő tervezésnek – például a házak kompakt formája, a helyiségek ideális beosztása – és a természetes nádpalló hőszigetelésnek, a nádtetőnek – a dombháznál a földtakarásnak – köszönhetően mindkét ház energiatakarékos „A” energetikai besorolást kapott.

Hogyan született a szupervályog iránti elkötelezettségük? Mi volt a motiváció? – kérdeztük Dr. Kovács Mónika Erikát, a munkacsoport vezetőjét.

-

Privát életünkben, a munkánk során mindannyian azt tapasztaltuk, hogy növekszik az emberek tudatossága, a környezetükért vállalt felelőssége, sokan készen állnak a változtatásra, a valódi emberi értékek újrafelfedezésére, így a szupervályog-technológia megismerésére is. Ennél jobb motiváció aligha lett volna. Nagy fába vágtuk a fejszénket: a szupervályog-építés alapjainak elsajátítása után több mint 4 éve önerőből dolgozunk a technológia hazai bevezetésén.

Milyen eredményekkel?

Hazánkban számos akadályt kellett leküzdenünk. A szokatlan technológiának, az iparilag előállított drága építőanyagokra és a túlszabályozott építési előírásokra alapuló rendszernek nem érdeke az egyszerű, helyben kitermelt vagy újrahasznosított anyagok használata, vagy éppen a saját kezű, illetve kalákás építkezés. Ennek ellenére töretlenül haladtunk előre. Egyszerűbb mintaépítményeken kipróbáltuk a technológia alapvető fogásait. Kidolgoztuk az építés oktatásának menetét és írásos szakmai anyagát, számos tanfolyamot tartottunk, hogy egyre többen saját kezűleg is elsajátíthassák a gyakorlati tudnivalókat, és folyamatosan munkálkodunk a technológia egyre szélesebb körű megismertetésén. Mára megérett az idő arra, hogy továbblépjünk, azaz felépítsük az első, általunk megálmodott szupervályog-lakóházat, a Búbos Ökoházat. Ennek előkészületei most folynak.

-

Mi a szupervályog-építés lényege?

A szupervályog tulajdonképpen egy szuperhosszú vályog- vagy földhurka, egyfajta „instant” és hajlékony „falgenerátor”, amivel tetszőleges hosszúságú sorokat lehet formálni megszakítás nélkül. A földdel töltött zsákokból vagy tömlőkből ívelt vagy egyenes falakat, boltozatokat, kupolákat formálunk. A földzsák sorokból kialakított szerkezet – különösen, ha az épület tervezésénél kihasználjuk az ívelt formák, a boltív, kupola statikai előnyeit – lehetővé teszi, hogy stabil és tartós, a környezeti katasztrófáknak – árvíz, szélvihar, földrengés, tűzvész – ellenálló, változatos építési formákat hozhassunk létre földből, egyszerű és környezettudatos módon.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.