Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / A szarvasi biogázüzemet jövő júniusban adják át
Tudj meg többet: Bioenergia

A szarvasi biogázüzemet jövő júniusban adják át

A tervek szerint halad a Szarvason 3,9 milliárd forintos beruházással épülő biogázüzem építése, amelyet 2011 júniusában adnak át, de áprilisban már elindul a próbaüzem – közölte a beruházó Aufwind Schmack Első Biogáz Kft., a német Aufwind Neue Energien GmbH magyarországi leányvállalata szerdán az MTI-vel.

A 4,2 megawatt teljesítményű, 56.000 négyzetméter alapterületű üzem építése 494 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg. Az üzem a tervek szerint évente 12,8 millió köbméter biogázt állít elő. A beruházásban partnerként részt vesz a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. is: egyrészt alapanyaggal látja el a biogázüzemet, másrészt a cég telephelyén épül fel az a kiserőmű, amelyen keresztül fűtési és használati melegvízen kívül technológiai gőzt, illetve hűtési hidegenergiát és áramot is szolgáltatnak.

A beruházó silózott cukorcirok és technológiai higítóvíz felhasználásával a környéken fellelhető és eddig nem hasznosított, több mint százezer tonna hulladék – például sertéshígtrágya és pulykaalmostrágya, vágóhídi hulladék, szennyvíziszap, és tejsavó – környezetbarát feldolgozását hajtja végre a biogázüzem telephelyen. Ezzel a környezet- és szagterhelés csökkentése mellett az üzem 27,6 millió kilowattóra áramot termel, ebből fedezik az üzem saját villamosenergia-igényét is. Az üzem ezenkívül magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát is előállít majd – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Meglett az Év háza 2020-as győztese

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.