A svédek komolyan gondolják: 2045-re nullára csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást

A Riksdagban nagy aránnyal elfogadott javaslat alapján Svédország lesz az első állam, amely növeli vállalását a párizsi egyezményhez képest.

A kormány most azon munkálkodik, hogy létrehozzon egy független, éghajlattal foglalkozó tanácsot, amely nem csak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének folyamatát ellenőrzi majd, de négyévenként új irányelveket is ki fog dolgozni. Az új program a korábbi tervre épül, melyben szintén az energiatermelés teljes szénmentessé alakítását vállalták. A skandináv ország már most figyelemreméltó eredményeket ért el. Az első nagyobb feladat az lesz, hogy 2020-ra 50 százalékban álljanak át a megújuló energiaforrásokra az áram előállításában – a klímaegyezményben ezt a célt még 2028-ra tűzték ki. Jelenleg az energia 83 százaléka atom- és vízerőművekben jön létre. Hosszú távú cél a 100 százalék elérése. Sőt, Svédország a közlekedésben is jelentősen csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást – alighanem ez lesz a küldetés legnehezebb része.

Bár a közvélemény meggyőzése nem lesz könnyű, a kormány már így is rengeteg olyan programot hozott létre, amely a bioüzemanyaggal hajtott és elektromos autók, teherautók és buszok használatát támogatja. A végcél az, hogy 85 százalékra csökkentsék a teljes kibocsátását, illetve jelentősen növeljék a fatelepítést. Svédország külföldön is befektetne, hogy segítse más országok környezetvédő projektjeit. Isabella Lovin, svéd klímaminiszter és miniszterelnök-helyettes szerint a parlament döntése azt mutatja, hogy Svédország továbbra is vezető szerepet tölt be a párizsi megállapodás ambiciózus céljainak elérésében. Érdekes, hogy Svédország klímapolitikája mennyiben különbözik a Trump vezette Egyesült Államok hozzáállásától. Az amerikai elnök a közelmúltban jelentette be, hogy visszalép a párizsi egyezménytől. Döntésével nem csak saját országát, de az egész világot bajba sodorhatja, írta a 24.hu. 

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.