A spanyolok tényleg megadóztatnák a napsütést

A kormány azokkal a háztartásokkal fizettetne, amik saját napelemeikkel fedezik energiaszükségleteiket, a felesleget pedig akkumulátorokban tárolják.

Megadóztatná azokat a háztartásokat a spanyol kormány, amelyek energiaszükségleteiket napaenergiából fedezik, és a többletenergiát akkumulátorokban raktározzák. Emelett nem jár a jövőben pénz azoknak, akik energiafeleslegüket a hálózatba táplálják – írja a Euro Weekly News. A lap az El País-ra hivatkozva azt írja, hogy az Ipari Energiaügyi és Turisztikai Minisztérium már elkészítette rendelettervezetét, melynek célja, hogy eltántorítsa az embereket a napenergia használatától. Ha életbe lép, a rendelet a fotovoltaikus rendszerek felhasználóit érinti majd leginkább. Az önellátó fogyasztók nem használhatják majd például az olyan energiarendszereket, mint a nemrégiben a Tesla által piacra dobott Powerwall (Energiafal). Bár a legmodernebb napelemekkel működő, energia tárolására is alkalmas rendszerek használatát gyakorlatilag büntetné a spanyol állam, a közvetlen napenergia-felhasználást nem.

A rendelettervezet azonban azokon is üt egyet, akik korábban, állami bátorításra szerelték fel napelemrendszerekkel otthonaikat, az energiafölöslegüket pedig a hálózatba táplálhatták. Ők a jövőben egyetlen centet sem kaphatnak a napelemeikkel termelt energiáért. Kivételt csak a magasfeszültségű áramot használó vállalkozások képeznek: ők továbbra is profitálhatnak az általuk termelt energiatöbbleten.

A spanyol kormány az utóbbi néhány évben fordított hátat az alternatív energiaforrások használatának támogatásának, s kezdett el szembemenni az európai uniós törekvésekkel. A német kormány például kifejezetten támogatja a napelemekkel tölthető akkumulátorok használatát.

A spanyol kormány egyébként 2010-ben kezdte el energiapolitikájának felülvizsgálatát. Egy évvel később Abu Dhabi perrel fenyegette meg az államot, amiért a fosszilis energiahordózókkal szemben a nap-, és termálenergia használatát támogatta. Nemrégiben 14, spanyol napenergia-előállító perelte be a kormányt, amiért unfair módon változtatja meg a szabályokat, a keresetüket azonban elutasította a legfelsőbb bíróság.

forrás: hir24.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.