A sok hóesés miatt olvad az Antarktisz

A Föld felmelegedésének hatására kialakult erősebb havazás az Antarktisz jegének csökkenéséhez vezethet, mivel a hó hatására megnövekszik a jég partok felé irányuló mozgása – írja Ricarda Winkelmann, a Potsdami Klímakutató Intézet tudósa a Nature című szaklapban.

A szakértő szerint a felhalmozódó hótömegek nehezek és nyomást gyakorolnak az alattuk elterülő jégre. Ezáltal a jég gyorsabban mozog az Antarktisz széle felé, ahol leszakad. A kutató eredményei egy olyan jégmodellen alapulnak, amelynek feltételezett változásait 2500-ig követték egy számítógépes animáció segítségével. Az elmúlt két évtizedben a déli sarkvidék máris jelentősen veszített jégtömegéből. A hóesés által előidézett jégveszteség a vizsgált időszakokban nagyobb, mint a felmelegedés általi. A kutatók attól tartanak, hogy az Antarktisz emiatt a dinamikus kihatás miatt sokkal erőteljesebben hozzájárul a tengerek vízszintjének globális növekedéséhez, mint azt eddig feltételezték. A tanulmány az egyes klímamodellek által keltett hamis reményeket is megsemmisíti, miszerint a több hóesés az Antarktisz jégpáncéljának megvastagodását segíti elő. A globális felmelegedés hatására több a csapadék, így a hó is, mivel a meleg levegő több nedvességet tartalmaz.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.