Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / A sarkvidéki jég olvadása gyorsítja a tengerszint emelkedését

A sarkvidéki jég olvadása gyorsítja a tengerszint emelkedését

Egyre gyorsabban olvadnak a legújabb tanulmány szerint a poláris – tehát az északi és az antarktiszi – jégtakarók, így ez a folyamat a tengerszint-emelkedés globális jelenségének legfontosabb okozójává vált, még a gleccserjég és a kisebb jégsapkák olvadását is megelőzve.

Eric Rignot és munkatársai, a NASA pasadenai Jet Propulsion laboratóriuma és a Kaliforniai Egyetem kutatói munkájuk során 1992 és 2009 közötti adatokat elemeztek. Az egyáltalán nem meglepő, hogy a poláris jégtakarók a jövőben meghatározzák a tengerszint emelkedését, hiszen az ottani jégtömegek sokkal terjedelmesebbek, mint a gleccserek. A meglepetés a változás mértékében rejlik – fejtette ki Rignot. Az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) által bemutatott tanulmány szerint a poláris jégtakarók összesen 475 milliárd tonnát veszítenek tömegükből évente átlagosan. Ez a mérték a tengerek szintjének globális szintű emelkedéséhez évente átlagosan 1,3 milliméterrel járul hozzá.

Ezzel szemben a gleccserek és a kisebb jégsapkák olvadása évente átlagosan 402 milliárd tonnát veszítenek.
Az északi- és déli sarkvidéket borító jégtakaró évről évre gyorsabban zsugorodik. Minden évben átlagosan 36,3 milliárd tonnával több jég tűnik el, mint az azt megelőző évben. Rignot szerint ha a változás az eddigieknek megfelelő mértékben folytatódik, a tengerszint valószínűleg sokkal nagyobb mértékben fog emelkedni, mint ahogy azt a 2007-es klímacsúcson az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) kalkulálta. Az új tanulmány szerint 2050-ig 32 centiméterrel is megemelkedhet a Föld tengereinek és óceánjainak vize. A tengerszintet tizenöt centiméterrel emeli meg a poláris jégtakarók eltűnése, nyolc centiméterrel a gleccserek illetve jégsapkák olvadása és kilenc centiméterrel az óceánok termikus kiterjedése. A kutatás két tudományos mérési módszeren alapult, amelyekhez többek között műholdas adatokat is felhasználtak. Az amerikai kutatók eredményeiket a Geophysical Research Letters című szaklap márciusi számában mutatták be.

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.