A sarkvidéki jég olvadása gyorsítja a tengerszint emelkedését

Egyre gyorsabban olvadnak a legújabb tanulmány szerint a poláris – tehát az északi és az antarktiszi – jégtakarók, így ez a folyamat a tengerszint-emelkedés globális jelenségének legfontosabb okozójává vált, még a gleccserjég és a kisebb jégsapkák olvadását is megelőzve.

Eric Rignot és munkatársai, a NASA pasadenai Jet Propulsion laboratóriuma és a Kaliforniai Egyetem kutatói munkájuk során 1992 és 2009 közötti adatokat elemeztek. Az egyáltalán nem meglepő, hogy a poláris jégtakarók a jövőben meghatározzák a tengerszint emelkedését, hiszen az ottani jégtömegek sokkal terjedelmesebbek, mint a gleccserek. A meglepetés a változás mértékében rejlik – fejtette ki Rignot. Az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) által bemutatott tanulmány szerint a poláris jégtakarók összesen 475 milliárd tonnát veszítenek tömegükből évente átlagosan. Ez a mérték a tengerek szintjének globális szintű emelkedéséhez évente átlagosan 1,3 milliméterrel járul hozzá.

Ezzel szemben a gleccserek és a kisebb jégsapkák olvadása évente átlagosan 402 milliárd tonnát veszítenek.
Az északi- és déli sarkvidéket borító jégtakaró évről évre gyorsabban zsugorodik. Minden évben átlagosan 36,3 milliárd tonnával több jég tűnik el, mint az azt megelőző évben. Rignot szerint ha a változás az eddigieknek megfelelő mértékben folytatódik, a tengerszint valószínűleg sokkal nagyobb mértékben fog emelkedni, mint ahogy azt a 2007-es klímacsúcson az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) kalkulálta. Az új tanulmány szerint 2050-ig 32 centiméterrel is megemelkedhet a Föld tengereinek és óceánjainak vize. A tengerszintet tizenöt centiméterrel emeli meg a poláris jégtakarók eltűnése, nyolc centiméterrel a gleccserek illetve jégsapkák olvadása és kilenc centiméterrel az óceánok termikus kiterjedése. A kutatás két tudományos mérési módszeren alapult, amelyekhez többek között műholdas adatokat is felhasználtak. Az amerikai kutatók eredményeiket a Geophysical Research Letters című szaklap márciusi számában mutatták be.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.