A Ryanair Európa egyik legnagyobb légszennyezője

A Ryanair fapados légitársaság volt az egyik legjelentősebb széndioxid kibocsátó Európában a tavalyi évben, derült ki az Európai Unió adatsorából.

Az Európai Bizottság a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében minden évben közzéteszi a legtöbb széndioxidot kibocsátó erőművek, üzemek és légitársaságok listáját. Azért ezt a két területet vizsgálják, mert ezek járulnak hozzá egyedi nagy szennyezőkkel a legnagyobb mértékben a felmelegedéshez. Az Európai Unió területén működő 11 ezer erőmű és gyár szolgáltat adatokat az éves jelentéshez. Az unió egy felső limittel igyekszik korlátozni a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét, de megengedi a regisztrált kibocsátó vállalatoknak, hogy a limiten belül egymással kereskedve adjanak-vegyenek kibocsátási engedélyeket. Ezt nevezik az uniós zsargonban emissziókereskedelmi rendszernek. A tavalyi év volt az első alkalom, hogy a legnagyobb széndioxid-kibocsátók tizes listáján már nemcsak szénerőművek szerepeltek, hanem egy légitársaság is: az Írországban bejegyzett Ryanair. A fapados légitársaság egyelőre az utolsó, tizedik helyre került a rangsorban hét németországi, egy bulgáriai és egy lengyel szénerőmű után. Európa legnagyobb légszennyezője idén is a lengyelországi bełchatówi erőmű lett, a világ második legnagyobb fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműve. Ez az üzem 2007 óta folyamatosan vezeti a listát, tavaly majdnem 38 millió tonna széndioxidot okádott ki a levegőbe (ráadásul ez a mennyiség évről évre inkább nő, mint csökken).

A Ryanair kibocsátása a tavalyi évhez képest 6,9%-kal emelkedett, ennek ellenére a cég azt állítja, hogy egyre zöldebbek és környezettudatosabbak. Ezt arra az adatra alapozzák, hogy a megtett kilométerek alapján egy utasra eső széndioxid kibocsátás az összes európai légitársaság közül náluk a legalacsonyabb – egyszerűen csak annyira nagy a cég forgalma, hogy abszolút értékben náluk jön ki a legnagyobb kibocsátás, írta az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.