Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / A Royal Society a klímaváltozás elleni vakmerő, sőt fura elgondolásokat tanulmányozza

A Royal Society a klímaváltozás elleni vakmerő, sőt fura elgondolásokat tanulmányozza

A Royal Society, a brit királyi természettudományos akadémia csütörtökön kutatást indított az úgynevezett “földtervezés”, az általános felmelegedés megakadályozására javasolt vakmerő, sőt fura elgondolások tanulmányozása céljából. Ez utóbbiak között szerepel például a világűrben a napsugárzást visszaverő óriástükrök terve is.

“Kutatásunk célja, hogy elválasszuk a tudományt a sci-fitől, és meghatározzuk, milyen kérdések érdemesek mélyreható tanulmányozásra” – mutatott rá közleményében John Stepherd professzor, a kutatócsoport vezetője.   “Látnunk kell, hogy az általunk tanulmányozott elgondolások alkalmasak-e a legveszélyesebb klímaváltozási jelenségek elkerülésére, és alaposan elemeznünk kell, milyen más (technikai) mellékhatásaik lehetnek” – tette hozzá. Hangsúlyozta: elképzelhető, hogy egyes tervek csak a fantázia szüleményei.

Számos tudós, aki úgy ítéli meg, hogy nem elegendőek az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének kiotói jegyzőkönyvében foglalt politikai erőfeszítések, évek óta javasol többféle “műszaki megoldást”, amelyek azonban számos kérdést vetnek fel a megvalósíthatóság, a kihatás, illetve az esetleges veszélyesség
terén.

Számos elmélet merült fel, ezek között szerepel az az óriás “pókháló”, amely a világűrben elhelyezve és mozgatható tükrökkel felszerelve verné vissza a napsugárzás egy részét. Egy másik elgondolás szerint vassal kellene az óceánokat “megtrágyázni”, ami serkentené a szén-dioxidot elnyelő fitoplanktonok (egysejtű növények) szaporodását.

A Meteorológiai Világszervezet és az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) által létrehozott, a klímaváltozást tanulmányozó kormányközi munkacsoport (IPCC) 2007 novemberében közzétett negyedik jelentésében rámutatott: a jelenlegi földtervezési tervek nagyrészt spekulatív jellegűek és ismeretlen mellékhatások kockázatát foglalják magukban.

A londoni székhelyű Royal Society kutatásának eredményeit várhatóan 2009 nyarán hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítják a fékenergiát a bécsi metróállomásokon

Újrahasznosítják a metrószerelvények fékezési energiáját Bécsben, például az állomásokat is kivilágítják vele.

Nincs hozzászólás

  1. Vannak olyan eljarasok ezek kozt, amelyeknek biztosan nincsenek komoly mellekhatasai es lenyegeben semmibe se kerulnek. Ezeket miert nem alkalmazzak azonnal? Nyilvanvalo, mert tulsulyban vannak azok, akiknek gazdasagi erdeke fuzodik a felmelegedeshez. Ilyen pl. az eszaki tenger megolvadasa, ami elosegitene az ottani olajlelohelyek kiaknazasat.