Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A Román Tudományos Akadémia elítéli a verespataki aranybánya-tervet

A Román Tudományos Akadémia elítéli a verespataki aranybánya-tervet

Hatalmas tévedés, butaság, sőt, gyilkosság az erdélyi Verespatakon (Rosia Montana) tervezett aranybánya – így nyilatkozott szerdán a Román Tudományos Akadémia elnöke, Ionel Haiduc, miután az általa vezetett intézmény megerősítette, hogy elítéli a beruházást.

Az Agerpres hírügynökség szerint az intézmény álláspontja továbbra is az, hogy a beruházás nem közhasznú, és súlyos negatív mellékhatásokkal jár. Az erről kiadott nyilatkozat szerint a Román Tudományos Akadémia úgy véli, hogy a beruházás súlyosan árt a környezetnek, és Európában egyedülálló régészeti értéket semmisítene meg. A tudományos testület kockázatosnak tartja a beruházó által alkalmazni kívánt ciántechnológiát, és úgy véli, hogy az új bánya megnyitása nem nyújt hosszú távú gazdasági és szociális megoldást az ott élők számára.

Az akadémia szerint más megoldást kell keresni az ottani gazdasági élet fellendítésére. Verespatakon a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vegyesvállalat Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni. A 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kiaknázása érdekében ciántechnológiát használna. A beruházó tervei szerint a jelenlegi Verespatak eltűnne a föld színéről. A beruházó már fölvásárolta a házak körülbelül 80 százalékát, és a kiköltöztetett helyiek számára Gyulafehérvár (Alba Iulia) mellett új lakótelepet építtetett. A beruházási terv engedélyezési folyamatát 2007-ben felfüggesztette a román környezetvédelmi minisztérium. Az RMGC azt reméli, hogy a mostani román kormány folytatja az eljárást, és lehetővé teszi a beruházás megvalósulását.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.