Kezdőlap / Nem kategorizált / A Rockefellereknek is ciki lett az olaj

A Rockefellereknek is ciki lett az olaj

Már a Rockefeller örökösök sem hisznek az olajban: a családi alapítvány kivonul az ExxonMobilból, mivel úgy vélik, józan ember nem fektet most pénzt a földi életet veszélyeztető fosszilis energiákba.

Talán a vég kezdődött el az olajiparban, talán csak egy időszerű és ésszerű döntés született, de tény: az olajmilliárdos John D. Rockefeller örökösei a napokban bejelentették, kivonják pénzüket az ExxonMobilból. Hiába alapozta éppen az olajra hatalmas vagyonát a híres előd, a hagyatékot kezelő Rockefeller Családi Alapítvány (Rockefeller Family Fund) már úgy látja, a fosszilis energia mindenkit veszélyeztet – számol be róla a Reuters.

Az alapítvány ezért a szénbe és a kanadai olajhomokba fektetett pénzét is kivonja, melyet azzal magyaráznak, hogy „nincs már ésszerű ok az új szénhidrogénforrások kutatására”. Emellett hivatalos közleményben ismerték el, hogy korábban szándékosan bagatellizálták a klímaváltozás veszélyeit.

A család döntése azért is szimbolikus, mert a John D. Rockefeller alapította Standard Oil, és annak jogutódjai, többek közt az Exxon felelős az emberi eredetű szén-dioxid-kibocsátás jelentős részéért.

A Rockefellerek morális okokra hivatkoznak, azonban döntésük mögött üzleti megfontolások is állhatnak. Nagyjából két éve érhető tetten az energetikai szektorban a pénzek kivonása a fosszilis energiaforrásokból; ha nem is a Rockefeller család indította el a folyamatot, az elsők között vannak.

A trend lényege, hogy az óvatos befektetők már arra számítanak: a klímaváltozás felgyorsul és olyan drámai lesz, hogy a földben kell majd hagyni a szénhidrogéneket, így elvész az ebbe fektetett pénz. A nyugdíjvagyont fosszilis cégek papírjaiban tartani is egyre inkább kockázatos pénzügyi megoldás.

Egyetemek, egyházak veszik ki a pénzüket részben, vagy egészben, de olyan óriások is így döntöttek, mint például az AXA biztosító vagy a norvég állami nyugdíjalap, a világ egyik legnagyobb pénzügyi alapja.

Eddig azt találgatták a szektorban, hogy vajon mennyi ideig tartanak ki a fosszilis energiahordozók, most már inkább azt találgatják: mennyi marad majd a földben.

A kivett pénz egy részét a „túloldalra”, a megújuló energiák mellé csoportosítják. Ennek is köszönhető, hogy 2015-ban az ENSZ adatai szerint rekord összeget fektettek világszerte a megújulókba.

A pénz mozgása magáért beszél, de egyes olajcégek kommunikációjában is látható már a fordulat. Az Exxon éppen a múlt héten közölte: korábban a közvéleményt félrevezetve állították, hogy „a klímatudományt évtizedekkel megelőzve vizsgálták már az éghajlatváltozás kockázatait.”

Az Exxon új hivatalos álláspontja szerint a klímaváltozás veszélyei valósak, és tenni is kell ellenük. A változó éghajlat egyre nyilvánvalóbb jelei miatt egyébként azoknak főhet leginkább a feje, akik a legtöbb szén-dioxidot kibocsátó fosszilis energiahordozókban érdekeltek.

Szerdai hír, hogy akár egybillió dollárnyi, szénerőművek építésébe fektetett tőke is elveszhet világszerte, mivel a megszorítások miatt úgysem üzemelhetnek majd.

Nagyjából 1500 projektről van szó, ezek jó része Kínában épült volna. Ám az ázsiai államban már most csupán 50 százalékos kapacitással üzemelnek a szénerőművek, a tartományok felében pedig felfüggesztették az építkezéseket, ami önmagában 250 helyszínt érint.

Ajánlott tartalom

Pontosan ilyennek álmodtuk meg az otthonunkat!

2015. szeptember végére lezárultak Magyarország első energiahatékony e4 téglaházának építési munkálatai Budapesten. A Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján megvalósított, mintaértékű, közel zéró energiaigényű családi ház kulcsait októberben át is vehette az építtető család.