Mérgező porral fújhatják tele a lakás levegőjét a porszívók a Levegő Munkacsoport vizsgálata szerint.

A porszívók káros anyaggal fújják tele a szobát

Mérgező porral fújhatják tele a lakás levegőjét a porszívók a Levegő Munkacsoport vizsgálata szerint.

Ugyanők korábban porminták laborvizsgálatával már kimutatták, hogy többek között ólom, más nehézfémek, rákkeltő és hormonkárosító anyagok találhatók a lakások, iskolai tornatermek és óvodák porában. Ezúttal azt vizsgálták, hogy mennyire biztonságos ennek a lerakódott pornak porszívóval nekiesni. Arra jutottak, hogy kifejezetten nem az:

A felszívott por egy részét a porszívók jelentős része átengedi, telefújva velük a lakás levegőjét.

Ráadásul a nagyon apró, legmérgezőbb részecskék jutnak át különösen nagy arányban.

A véletlenszerűen vizsgált 21 porszívótípus kétharmada sokkal több részecskét fújt ki, mint amennyi a levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarták a leülepedett port. Volt, hogy a káros anyagok száma megduplázódott. A porszívók ára sem irányadó: a 18 ezer forintnál olcsóbb készülékek mind elbuktak a teszten, de a legdrágább, 250 ezre is másfélszeresére növelte a részecskeszámot. Volt viszont egy 18 900 forintos porszívó, amelynél csökkent a részecskék száma a takarítás után.

Ugyanakkor a 10 vizsgált porszívó robot mindegyike biztonságos, felszívta a port, és magában is tartotta. A mérések alapján a legbiztonságosabb inkább felmosni vagy porszívó robottal takarítani. A szervezet szerint új készülék vásárlásakor kizárólag „A” porkibocsátású porszívót érdemes választani.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.