Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A por miatt nem járnak Devecserig a vonatok

A por miatt nem járnak Devecserig a vonatok

Éjféltől módosul a katasztrófa sújtotta Devecsert érintő vonatok közlekedése, mert a levegő portelítettsége miatt a katasztrófavédelem nem engedélyezi, hogy a szerelvények Devecser állomásig közlekedjenek. A Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely vasútvonalon az eddiginél hosszabb szakaszon, Ajka és Somlóvásárhely között járnak a vonatpótló autóbuszok.

A hosszabb útvonal megnöveli a menetidőt is, ezért az utasoknak néhány perces késésre kell számítaniuk. A buszok Devecseren a 8-as számú főút melletti ideiglenes buszmegállóban, Somlóvásárhelyen pedig a vasútállomásnál lévő Volán megállóban állnak meg.

Szerbiában nem nőtt a Duna szennyezettsége
A Duna szerbiai szakaszán a meteorológiai szolgálat hétfő reggeli mérései szerint a Duna nehézfémtartalma nem haladta meg a megengedett határmértéket. A szerbiai szakaszon végzett minőségvizsgálat megállapította, hogy a víz pH-értéke és a fémkoncentráció mértéke ugyanolyan, mint a devecseri vörösiszapömlés előtt volt.

Feloldották a halászati tilalmat a Mosoni-Dunán
Feloldotta két folyószakaszon, a Mosoni-Dunán, illetve a Mosoni-Duna Öreg Dunai torkolatától a komáromi vasúti hídig tartó Duna-szakaszon a korábban elrendelt halászati és horgászati tilalmat a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Az október 4-én történt iszapkatasztrófa miatt három megyében rendeltek el bizonyos területeken részleges vadászati, halászati és horgászati tilalmat.

Ajánlott tartalom

A légkör szén-dioxid koncentrációja újabb rekordszintre nőtt májusban

A légkör szén-dioxid koncentrációja májusban elérte a 417,2 ppm-et, ami 2,4 ppm-mel volt magasabb, mint a 2019-ben mért legnagyobb - 414,8 ppm - érték derült ki az amerikai Mauna Loa obszervatórium méréseiből.