A passzívházakról…

Az épületek külső térelhatárolásával és az intelligens épületszabályozással foglalkozik a Magyar Passzívház Szövetség 5. konferenciája, amelyet csütörtökön tartanak Budapesten.

Horváth Sándor elnökségi tag az MTI-nek elmondta, egyre többen döntenek energiatakarékos házak építéséről, vagy meglévő házaik átépítéséről. Korábbi rendezvényeinken már érintettük a téma aktualitását, a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontokat, és kitekintést kaphattunk a környező országok szabályozási kérdéseiről, a szakmai szövetségek közismeret formáló munkájáról. A csütörtöki konferencián négy fő témacsoport lesz: a hőszigetelés és hőhídmentesség, a nyílászárók és az üvegezett felületek szerepe, a légzárás és a szél elleni védelem, valamint az intelligens technológiák, azaz a fázisváltó anyagok és az épületszabályozás. Ennek érdekében minden témakörben egy külföldi és egy hazai független, ún. “professzori” előadó hosszabb megszólása lesz hallható. A passzívház, mint fogalom 5-6 éve vált itthon ismertté, de mára már szinte divatjelenséggé vált. A passzívházak iránti igény az energiahordozók árának emelkedésével nőtt. Magyarországon közel 100 lakóegység közelíti meg a passzívház szintet, ezek kisebb hányada “minősített passzívház”, azaz teljesít minden erre vonatkozó követelményt.

Korábbi videónk egy passzív-hotelről:

[media id=110 width=600 height=400]

Világviszonylatban a tavalyi adat 32 ezer lakóegység volt – hangsúlyozta Horváth Sándor. A szakember szerint minden országban először családi házak épülnek ilyen technológiával. Miután vannak már kézzel fogható működő példák, utána épülnek nagyobb léptékű hasonló épületek. Magyarországon is ez a tendencia, a felépült családi házak után tavaly épült sorház ilyen energetikai színvonalon, jelenleg pedig tervezés alatt áll egy 100-lakásos, önkormányzati finanszírozású társasház is. De nem csak lakóépületek, hanem iskolák, gyárépületek vagy akár templom is épült már passzívház jelleggel. Tervezés alatt áll egy lakóotthon is, melyet fogyatékkal élők számára létesül, passzívház színvonalon.

Korábbi videónk egy passzívházról:

[media id=100 width=600 height=400]

Horváth Sándor hangoztatta: az épülettípus kevésbé lényeges, alapvetően meghatározó a kompakt épülettömeg, azaz az egyszerű forma, a megfelelő tájolás, a kiemelkedő mértékű hőszigetelés, a fokozott hőszigetelő képességű nyílászárók, a hőhídmentes kialakítás és alternatív energiatermelő technikák alkalmazása. E kritériumok figyelembevételével kedvezőbb lenne a nagyobb, többlakásos, vagy középületek megvalósítása, mert ezeknél a beépített, azaz fűtött térfogatra fajlagosan kevesebb lehűlő felület jut, így gazdaságosabb a hőszigetelés lehetősége. Az építési technológia tekintetében megállapítható, hogy ezt az energetikai színvonalat a szilikát, azaz a tégla és, vagy a beton adja, illetve a szerelt, könnyűszerkezetes eljárásokkal egyaránt meg lehet valósítani.

Korábbi videónk egy passzívházról:

[media id=97 width=600 height=400]

A 2007-ben alakult Magyar Passzívház Szövetség célja, hogy a passzívház jellegű épületek középtávon – 2020-ig – általánossá váljanak mind az új építés, mind pedig az épület-felújítások területén. Minden épület esetében elsőrendű cél, hogy az épület energiaigénye passzívház közeli szintre csökkenjen, a fennmaradó minimális energiaigényt pedig megújuló energiaforrások fedjék le. Itt kell megjegyezni, hogy nem kell mindenkinek “passzívház” színvonalúan, az erre vonatkozó külföldi követelmények maradéktalan alkalmazásával építkezni, de fontos lenne az ehhez közeli színvonalú, fokozottan környezettudatos, energiatakarékos építésmód, amely a mai színvonalhoz viszonyítva óriási változást jelentene. Ehhez természetesen a környezettudatos gondolkodás erőteljes fejlődésére és az ilyen törekvések fokozott pénzügyi támogatására is szükség van – hívta fel a figyelmet a szakember.

Korábbi videónk egy passzívházról:

[media id=86 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.