A 22. Nemzetközi Passzívház-konferencia fő üzenete az lesz, hogy megéri ilyen épületeket tervezni és építeni.

A passzívház megoldás lehet a folymatosan növekvő bérleti díjakra?

A 22. Nemzetközi Passzívház-konferencia fő üzenete az lesz, hogy megéri ilyen épületeket tervezni és építeni.

Az eseményt március 9-én és 10-én rendezik meg Münchenben. Különösen a nagyvárosokban folyamatosan nőnek a bérleti díjak. Ilyen szempontból Németországon belül München, Frankfurt am Main és Stuttgart a legdrágább települések közé tartoznak. Emellett az újonnan épített otthonok árai is folyamatosan emelkednek. A közösségek eközben amiatt panaszkodnak, hogy hiányoznak a megfizethető lakóterek. Éppen ezért – a klímavédelmi célokat figyelembe véve – a városok és a közösségek azon kihívás előtt állnak, hogy megfizethető és energiahatékony épületeket kell megvalósítaniuk. Ez egyaránt érvényes az újonnan épített és a felújított ingatlanokra.

A hatékonyság és a gazdaságosság ötvözése nem véletlenül áll a 22. Nemzetközi Passzívház-konferencia középpontjában. A passzívház-szabvány már ma is megfelel a Nearly Zero Energy Building (NZEB) követelményeinek. Az NZEB az Európai Unióban 2020-tól minden újonnan épített házra vonatkozik, míg 2018-tól az összes új nyilvános épületre. Prof. Dr. Wolfgang Feist, a darmstadi Passzívház Intézet alapítója és vezetője úgy vélte, hogy az energiahatékony alkotóelemek tekintetében komoly előrelépés történt a területen. A három rétegű üvegekkel ellátott ablakok például már csak alig kerülnek többe, mint a hagyományos nyílászárók. Ez a fejlődés minden más olyan terméknél is megfigyelhető, amely meghatározó a passzívház létrehozása szempontjából. A konferencián több ezer projekt tapasztalatait fogják összegezni.

Bajorországban több program is támogatja az energiahatékony építést és felújítást. Rudolf Escheu, a bajor gazdasági minisztérium megújuló energiákért és energiahatékonyságért felelős részlegvezetője közölte, hogy a szaktárca a 10 000 házas projektjével támogatja az energiahatékony és a jövő kihívásainak megfelelő új épületek építését és a régiek felújítását. A tartomány emellett már 2011-ben hozott egy olyan döntést, hogy alapvetően minden újonnan épített, nem állami és nem lakás célú épületet a passzívház-szabvány szerint kell elkészíteni.

A legérdekesebb müncheni passzívház-programok között van a 138 lakásos wagnisART, amelyet a jövőbeli lakókkal közösen alakítottak ki, valamint 25 lakást hoztak létre passzívházakban a Gertrud Grunow utcában. A Passzívház Intézet projektadatbázisa számos bejegyzést tartalmaz helyi épületekről is és a www.passivhausprojekte.de oldalon érhető el.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.